Storm Isha op komst: ‘Windstoten tot 110 kilometer per uur’

Thierry de GraafEr komt een flinke bak met wind op ons af. Vanaf komende zondag tot en met dinsdag wordt het onstuimig, met zelfs windstoten tot 110 kilomter per uur, zegt meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar.

Het Britse Met Office dat nauw samenwerkt met het Nederlandse KNMI, heeft de storm inmiddels een naam gegeven. Het gaat om storm Isha. Dat zie je ook aan onderstaand bericht:

Maar dat betekent niet dat we hier rustige dagen krijgen. Verre van zelfs. Zoals eerder gemeld steekt de wind flink op. “Het wordt stormachtig”, zegt Erasmus erover. “Windkracht 8 aan de kust op zondag kunnen we wel halen.”Maandag wordt het met windkracht 7 iets rustiger, maar dinsdag wordt het mogelijk weer een windkracht 8. “Dat is dan niet meer storm Isha, maar een nieuw lagedrukgebied.”

Wind, wind, wind dus. Maar er komt ook flink wat regen. “De meeste regen komt in de nacht naar maandag”, zegt Erasmus. Al wordt het de overuge dagen niet heel veel beter. “Donderdag wordt het rustiger.”Nog een positieve afsluiter dan? Die is er wel voor mensen die niet houden van kou. Zondag wordt het nog 7 graden. “Maandag al 12, dinsdag 13”, weet Erasmus. “En normaal voor deze periode van het jaar is een graad of 5.”

Weeralarmen

Waar in Nederland door storm Isha dus windsnelheden van 110 kilometer per uur kunnen worden gehaald, loopt dat in het Verenigd Koninkrijk nog ietsjes op. Daar waarschuwt het Met Office voor windsnelheden die lokaal kunnen oplopen tot 130 kilometer per uur. De Britse weerdienst heeft daarvoor dan ook een weeralarm afgekondigd.

“Storm Isha brengt ons zeer onstuimig weer met een zeer sterke wind door het hele land, hevige regenval brengt daarbij extra gevaar met zich mee, voornamelijk in het westen”, meldt het Met Office. De Britten moeten rekening houden met vertragingen op de weg, mogelijke stroomuitval en gevaarlijke omstandigheden aan de kust. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment