Slachtofferhulp vorig jaar ruim 40.000 keer vaker ingeschakeld

Thierry de Graaf



Slachtofferhulp helpt slachtoffers en nabestaanden nadat zij een strafbaar feit, een verkeersongeluk of een ramp hebben meegemaakt. Dat het aantal slachtoffers dat de organisatie bijstaat vorig jaar met bijna 20 procent steeg, heeft volgens een Slachtofferhulp-woordvoerder verschillende redenen. 

Zo is de ‘noodzaak om ondersteuning te krijgen groter geworden’, legt een woordvoerder aan RTL Nieuws uit. “Gelukkig weten mensen ons dan ook te vinden als ze te maken krijgen met strafbare feiten.” 

Ook hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) meer mensen doorverwezen naar de organisatie. Daarnaast is het aantal geregistreerde misdrijven licht toegenomen, waardoor er simpelweg meer slachtoffers zijn. 

Naast emotionele ondersteuning biedt Slachtofferhulp ook praktische en juridische hulp. Slachtofferhulp deelt verschillende cijfers over het afgelopen jaar. Zo hielp de organisatie ruim 11.000 slachtoffers met het aanvragen een schadevergoeding in een strafproces, een stijging van 25 procent. 

Bescherming en spreekrecht

Medewerkers ondersteunden 2850 keer bij (schriftelijke) spreekrechtverklaringen en vroegen ruim 11.000 keer om beschermingsmaatregelen voor slachtoffers, een stijging van ruim 40 procent. 

Ook het aantal lotgenotenbijeenkomsten steeg met ruim 20 procent, naar 198. Slachtofferhulp is daarnaast ook online actief en schoot dit jaar 713.000 keer te hulp, bijvoorbeeld met online advies. 

De organisatie begint vandaag een campagne om aandacht te vragen voor slachtoffers. Zij moeten meer ruimte krijgen om hun verhaal te doen. 



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment