Drugsbestrijding onder druk, Aboutaleb wil miljoenen extra

Thierry de GraafAboutaleb doet zijn uitspraken in een interview met Trouw. In de krant vraagt hij om miljoenen extra voor de bestrijding van drugscriminaliteit. Geld dat wat hem betreft hier moet worden uitgegeven, maar ook in de landen waar de drugs vandaan komen.

“We hebben in Rotterdam 16 miljoen euro van het Rijk gekregen. Laat ik vooropstellen dat ik geen ondankbaar mens ben. Ik ben blij met iedere euro die wij voor dit doel krijgen”, zegt Aboutaleb in de krant. “Maar de werkelijkheid is natuurlijk dat in deze business miljarden omgaan. En mijn grootste angst is dat deze criminelen op een gegeven moment economisch te machtig worden. Waardoor zij ook in de richting van regeringen, gemeenteraden en provincies machtig kunnen worden.”

Er schort volgens Aboutaleb nogal wat aan het drugsbeleid in Nederland. Hij geeft het ‘hooguit een vijfje’. “Nee, niet eens voldoende. Zoiets als een 8 is echt mijlenver uit beeld.”

De burgemeester is net terug van een werkbezoek aan een aantal Latijns-Amerikaanse landen dat in het teken stond van de drugsproblematiek. Hij zegt te willen waarschuwen voor het idee dat praktijken zoals hij die zag in een land als Ecuador, niet zullen overwaaien naar Nederland. “Ik heb het gevoel dat wij onszelf in slaap sussen. Dat we denken: bij ons zal het zo’n vaart niet lopen”, zegt Aboutaleb.

Explosie in drugslab

Tijdens zijn bezoek aan Ecuador ging het in zijn eigen stad mis, met de grote explosie aan de Schammenkamp. Mogelijk zat er in het pand een cocaïnewasserij, waarbij licht ontvlambare middelen zouden zijn gebruikt. Bekijk hier beelden die de politie heeft vrijgegeven van de explosie:

Aboutaleb vraagt inwoners van de stad om alert te zijn, en het te melden als ze iets zien. “We hebben 660.000 inwoners. Dat zijn meer dan een miljoen ogen. Dat zijn meer dan een miljoen oren. We moeten met elkaar werken aan de stad.”

De burgemeester spreekt ook drugsgebruikers in Rotterdam aan. Die zijn volgens hem medeverantwoordelijk. “Aan persoonlijk handelen zitten consequenties. Hoe is het mogelijk dat je op vrijdagavond een lijntje snuift, als je weet dat er elke dag doden vallen?”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment