Chinese ambassade: nee, Nederland, wij voeren geen cyberaanvallen uit

Thierry de GraafDe Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) kwam gisteren met een opvallende beschuldiging. De dienst liet weten dat er vorig jaar Chinese spionagesoftware op een computersysteem van Defensie is gevonden. 

De hack leidde tot weinig schade, maar cybersecurity-expert Dave Maasland legde uit dat het ging om de intentie. “Je ziet nu: de MIVD is er helemaal klaar mee en nagelt China aan de schandpaal.”

‘Ongegronde beschuldigingen’

De woordvoerder van de Chinese ambassade reageerde vannacht in een korte persverklaring. “China is altijd fel gekant tegen cyberaanvallen in welke vorm dan ook, en pakt deze hard aan”, schrijft de ambassade. “We zullen niet toestaan dat een land of persoon illegale activiteiten uitvoert via de Chinese infrastructuur.” 

Verder schrijft de ambassade dat ‘China zich verzet tegen kwaadaardige speculaties en ongegronde beschuldigingen’. 

“Het is best opvallend dat de Nederlandse MIVD deze zaak zo openlijk aan het licht bracht”, zegt China-correspondent Roland Smid. “Kennelijk moet er een boodschap afgegeven worden.”

China hoopt op meer handel

Dit nieuws valt volgens hem niet goed in China, omdat het de nadruk legt op cyber-onveiligheid. “Zorgen hierover leven ook in het Nederlandse bedrijfsleven. En China hoopt nu juist op meer handel met Nederland. Dit soort berichten kunnen het onderlinge vertrouwen beschadigen.”

De openlijke kritiek is volgens Smid ook opvallend omdat demissionair premier Mark Rutte op 2 februari nog belde met de Chinese premier Li Qiang. “Dat was onder meer om China een goed Chinees nieuwjaar toe te wensen.”

‘Al jaren waarschuwen’

Demissionair minister van Defensie, Kajsa Ollongren, zei gisteren dat ‘de diensten al jaren voor waarschuwen’ voor mogelijke malware. “Je moet dan ook niet verbaasd zijn als je het dan ook hier ergens aantreft op deze manier.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment