Zo zie je vannacht het noorderlicht: geduld, donkere plek en een beetje geluk

Thierry de Graaf



Het noorderlicht is een natuurverschijnsel waardoor in de lucht een gekleurd lichtgordijn te zien is, meestal groen, blauw of paars. Het wordt veroorzaakt door de zonnewind, waarbij elektrisch geladen deeltjes vanaf de zon richting de aarde bewegen.

Momenteel hebben we te maken met een zonnestorm. Door explosies op het oppervlak van de zon worden veel meer deeltjes dan gewoonlijk onze kant op geslingerd.

Uitbarstingen op de zon

Als je vannacht omhoog kijkt, heb je kans dat je het bijzondere verschijnsel aan de hemel kunt zien. “De kans is zeker aanwezig”, zegt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. “Dat heeft alles te maken met de uitbarstingen op de zon, die zich de afgelopen dagen in hoog tempo opgevolgd hebben.”

De deeltjes vanaf de zon komen in de bovenste lagen van onze atmosfeer in botsing met zuurstof- en stikstof-atomen. Daarbij ontstaat het typische lichtverschijnsel.

Normaal gesproken is het noorderlicht vooral rondom de noordpool te zien, maar vanwege de zonnestorm gebeurt het nu pal boven ons hoofd. Een buitenkansje. “Je maakt het niet vaak mee. In 2003 was de laatste keer dat het zo erg los ging”, zegt Schambergen. “Afgelopen nacht was echt heel bijzonder. Dat het vanavond weer zo goed te zien is kan ik niet garanderen.”

Vannacht helder

Het noorderlicht laat zich moeilijk voorspellen. Wat in ieder geval wel meehelpt, is het weer. “In het zuiden en zuidwesten is er kans op wat wolken. In de rest van het land is de kans groot dat het helder blijft vannacht”, aldus de meteoroloog. “Hoe verder naar het noordoosten, hoe beter het weer, en hoe meer kans op echt kraakhelder weer. Mensen in Groningen en Drenthe hebben geluk.”

Het noorderlicht is het beste te zien als het echt donker is. Dat is vanaf een uur of 11 vanavond. Ook kun je het beste niet midden in de stad gaan kijken, omdat lichtvervuiling in steden ervoor zorgt dat je minder ziet. “Stadslicht is echt funest. Als je echt in de stad staat, moet je heel erg wennen aan het licht. Ga je buiten de stad staan op een wat donkerdere plek, is het meteen beter.”

Geduld

Omdat het noorderlicht in golven komt, kan het best zijn dat je even moet wachten voordat je iets ziet. “De aanhouder wint, in dit geval. Het kan best 10 minuten te zien zijn en dan 50 minuten niet, of veel minder.” Even geduld, dus.

En zie je iets in de lucht, maar twijfel je of het inderdaad het noorderlicht is, dan heeft Schambergen nog een tip: maak een foto van de lucht met je telefoon. “De camera’s op telefoons zijn zo goed dat je het noorderlicht daarmee soms beter kunt zien dan met je eigen ogen. Als je het op je scherm ziet, weet je ook beter waar je zelf naar moet kijken, en kun je het zelf vaak ook beter zien.”



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment