Zo schadelijk is een brand met asbest: ‘Groot probleem’

Thierry de Graaf



De brand op de A50 ontstond doordat boeren onder meer hout, autobanden en afval in de fik hadden gestoken. Daarbij zijn twee verdachten aangehouden voor het dumpen van afval en brandstichting, laat de politie weten aan Editie NL. Het onderzoek loopt nog. 

Effect op lichaam

Maar duidelijk is dus al wel dat er asbest vrijkwam bij de brand. “Asbest kan in je longen terechtkomen”, zegt Pim Linnebank, scheikundige aan de UvA. “Je lichaam gaat het proberen op te ruimen, maar dat lukt niet. Het verdwijnt niet uit je systeem en je kunt het niet uithoesten. Het is een stof die je lichaam niet kan opruimen.”

Dat kan verstrekkende gevolgen hebben.  “Er kunnen gezwellen door ontstaan en die veroorzaken soms kanker.” 

Bouwmateriaal

Vroeger werd asbest gebruikt als bouwmateriaal, omdat het goed isoleert en waterafstotend is. Maar door de risico’s wordt het al jaren niet meer in de bouw gebruikt. Het is overigens niet zo dat je, wanneer je in de buurt bent van asbest, direct een groter risico op bepaalde ziekten loopt. 

“Als je kijkt naar de mensen die ermee in aanraking komen en er ziek van worden, dan zie je vaak toch dat het een beroepsziekte is”, zegt Jan van Willigenburg van Expertisecentrum Asbest. “Een ziekte die je dus pas opdoet als je echt met asbest werkt.” 

Paniek 

Toch raken mensen vaak in paniek bij het woord asbest, merkt hij. Deels doordat ze niet veel weten van de stof. “Je hebt twee verschillende soorten asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden.” Hechtgebonden asbest is niet zo’n probleem, zegt de expert, mits je het zoveel mogelijk met rust laat. 

Met niet-hechtgebonden asbest is het gezondheidsrisico groter. “Dan komt het makkelijk los en dan is er een hoge concentratie van in de lucht aanwezig.” Dit soort asbest moet soms worden afgedekt of helemaal verwijderd worden van een pand. “Daar komen mannen in speciale pakken voor langs.” 

Niet aankomen 

Voor alle soorten asbest geldt in elk geval dat je er niet aan moet komen en beter professionals in kan schakelen. “Als je het opruimt, pakt of in de fik steekt dan komen de asbestdeeltjes los en komen ze in de lucht terecht”, zegt scheikundige Linnebank. 

“Zodra dat gebeurt is het gevaarlijk”, voegt hij toe. Want die deeltjes kan je lichaam dus niet opruimen als je ze binnenkrijgt. Dat is vooral risicovol voor mensen die dicht bij de brand in de buurt komen. “Daarom is brandend asbest een groot probleem.” 



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment