Nu de dagen langer en warmer worden, betekent dit dat ook insecten massaal ontwaken en ons maar al te graag opzoeken. Wespen, vliegen en vooral muggen laten zich steeds vaker zien. En dat is goed, want die hebben we nou eenmaal nodig. Maar het liefst wel buitenshuis! Hoe je dit het beste doet lees je in dit artikel.
Weren in plaats van meppen
In de afgelopen 27 jaar is 75% van de vliegende insecten verdwenen door een opeenstapeling van verschillende oorzaken, zo blijkt uit onderzoek van Radboud Universiteit Nijmegen. En juist daarom is het belangrijk om insecten – hoe vervelend we ze soms ook vinden – zo veel mogelijk met rust te laten.
Omdat het lastig kan zijn insecten op een diervriendelijke manier uit je huis te verwijderen, is het beter om te voorkomen dat ze überhaupt binnenkomen. Hoe je dat het beste doet leggen we je hieronder uit.
Waarom insecten zo belangrijk zijn Insecten vormen wereldwijd een groot deel van de biodiversiteit. Ze hebben een ontzettend belangrijke functie en worden ook wel de opruimers van de natuur genoemd. Ook zijn ze zelf voedsel voor veel andere dieren. Bovendien zijn sommige soorten ook essentieel voor de bestuiving van onze groente- en fruitgewassen. Kortom: ze zijn een belangrijke schakel in allerlei voedselketens. Het is dus erg belangrijk om insecten met rust te laten, te weren en vooral te laten leven in plaats van dood te meppen.
|
Muggen in je slaapkamer
Je kent het vast wel. Lig je net lekker in bed en dan hoor je vlak voor je in slaap valt dat frustrerende geluid: het gezoem van een mug. Als het gaat om muggen zijn wij Nederlanders met name de pineut in de slaapkamer. Maar liefst 61% van de muggen- en insectenbeten vindt plaats in de slaapkamer. De tuin is met 17% nummer 2, en tot slot is het terras plek nummer 3 met 5%. Omdat niemand zin heeft om ‘s nachts wakker te liggen, zijn hier een paar handige tips:
- De makkelijkste en misschien ook de meest effectieve manier om te zorgen dat je ongestoord kunt slapen is het plaatsen van een klamboe. Zorg wel dat de klamboe goed is gesloten en er geen gaatjes in zitten, dan is de kans dat je wordt gestoken nihil.
- Er wordt geadviseerd om altijd met het raam open te slapen, maar zeker tijdens warme zomernachten is dit wel zo fijn. Door het plaatsen van een hordeur of een hor bij het raam krijg je wel frisse lucht, maar weer je tegelijkertijd insecten uit je slaapkamer.
- Muggen komen af op stilstaand water. Zorg er dus voor dat er in en rondom jouw huis geen plassen water liggen. Denk hierbij ook aan de waterbak van jouw hond, of het afdakje boven je voordeur.
- Een andere manier om muggen te weren, is door bepaalde planten neer te zetten in jouw kamer. Onder andere citroengeranium, citroengras, citroenmelisse en citroentijm jagen de muggen weg. De lavendelplant heeft hetzelfde effect als de citroenplanten.
- Ook helpt het om je kamer te koelen met airconditioning of een ventilator. De muggen houden niet van koele ruimtes én kunnen niet opvliegen tegen de wind, waardoor ze dus snel zullen vertrekken.
6 tips tegen muggen
Daar zijn de muggen, en ze komen met z’n allen: ‘Maar de piek moet nog komen’
Soepele en geruisloze hordeuren
Niet alleen bij muggen maar ook voor het weren van vliegen, wespen en andere insecten kan een hordeur de uitkomst bieden. Het is belangrijk om insecten te beschermen omdat ze veel goeds doen voor de natuur. Maar eerlijk is eerlijk: in huis hebben we ze liever niet. Een hordeur kan ervoor zorgen dat insecten niet binnenkomen. Unilux biedt duurzame hordeuren die gemaakt zijn van recyclebaar aluminium. Een grote plus van de Plisséfit hordeur is dat hij geen geluid maakt tijdens het open en dicht doen. Oftewel: een geruisloze overgang zonder geratel.
Tips voor je hordeur
Is je hor vies? Zo krijg je ‘m gemakkelijk weer schoon
Laat insecten niet mee-eten
Een van de grootste reden dat insecten je huis binnenkomen is vanwege voedsel. Denk maar aan mieren, die komen vooral af op etensresten zoals suiker en jam en zelfs op de kleinste kruimels of spetters. Wees in de zomermaanden dus extra alert op het opruimen en opbergen van etensresten.
Pak de radar erbij
Naast alle bovenstaande tips is er ook nog een handige tool om goed in de gaten te houden: de muggenradar. Deze radar werkt eigenlijk hetzelfde als Buienradar, alleen geeft het niet aan wat de weersvoorspelling is maar de voorspelling van de activiteit van insecten. Hierdoor kun je goed zien wanneer en hoeveel muggen er in welk gebied actief zullen, nu én de komende vijf dagen. Hierdoor kun je je vervolgens goed timen wanneer je je kamer laat luchten of de hordeur moet gebruiken.