Zeldzame lynx komt terug: ‘grootste herstel van een kattensoort ooit’

Thierry de GraafDe Iberische lynx, die volgens een rapport van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) één van de meest zeldzame katten ter wereld is, wordt niet langer als bedreigd beschouwd. Gisteren heeft de organisatie de lynx als ‘kwetsbaar’ gecategoriseerd. De afgelopen twintig jaar viel de kat onder de categorie ‘bedreigd’.

Dat komt doordat er in 2001 nog maar 62 volwassen Iberische lynxen wereldwijd werden waargenomen. Anno 2022 is dat aantal fors gestegen naar 648. Jonge en volwassen lynxen hebben nu samen een geschatte populatie van meer dan 2000, meldt de IUCN.

Vanaf de jaren ’60 wordt de wilde kat al veel minder op het Iberisch schiereiland gezien. Dat komt vooral door stroperij, habitatverlies en verkeersongevallen.

Maar nu komt de kat terug, grotendeels dankzij organisaties voor natuurbehoud, meldt de Britse omroep BBC. Die organisaties hebben zich over de afgelopen jaren hard ingezet om wilde konijnen terug te halen, de belangrijkste voedselbron van de lynx.

De terugkomst van de Iberische lynx is volgens Francisco Javier Salcedo Ortiz, verantwoordelijke van de natuurbehoudsactie, ‘het grootste herstel van een kattensoort ooit bereikt door natuurbehoud’.

Toch betekent de toename niet meteen dat de populatie blijft groeien of aanhoudt. Er zijn nog steeds bedreigingen voor de kat, zoals ziekten van huiskatten en de konijnen die ze eten, net als stroperij en verkeersdoden. Er is dus nog ‘veel werk te doen’, aldus Ortiz.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment