Zandduin van 500.000 dollar in badplaats VS verdwijnt meteen in zee

Thierry de GraafNa een flinke storm in februari waren huiseigenaren in het Salisbury, een plaats zo’n 50 kilometer ten noorden van de Amerikaanse stad Boston, het zat. Ze besloten om op eigen houtje een zandduin te bouwen. 

15.000 ton zand

Een aannemer liet 15.000 ton zand storten. Vorige week was de zandduin af. Het volledige bedrag, een half miljoen dollar (ruim 450.000 euro) was uit eigen zak betaald. Op een lokale Facebookpagina lieten buurtbewoners weten dat er tegen bijbetaling nog extra gras geplant kon worden.

Drie dagen nadat de duin af was, trok er een storm langs de oostkust van de Verenigde Staten. Op beelden is te zien dat vrijwel de hele duin in zee is verdwenen. 

“Het is alsof we tegen de wind in staan te plassen”, zegt een van de huiseigenaren tegen de lokale omroep 10 Boston. Toch ziet hij ook een lichtpuntje: zonder duin waren de huizen door deze storm mogelijk wel beschadigd. Na de storm in februari was er ook schade aan verschillende woningen langs het strand. 

De senator van de staat Massachusetts, waar Salisbury deel van uitmaakt, heeft laten weten te hulp te schieten. Hij probeert 1,5 miljoen dollar beschikbaar te stellen om de zandduin opnieuw te laten bouwen. “Maar zand op het strand is geen permanente oplossing”, liet hij weten. “Het laat zien hoe groot de uitdaging is waar we voor staan.” 

Ook een zeedijk bouwen is geen mogelijk, melden Amerikaanse media. Wetgeving in Massachusetts verbiedt zo’n permanente constructie op het strand. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment