Wilders brengt bliksembezoek aan asielbijeenkomst in Den Haag

Thierry de GraafIn een hotel aan de boulevard van Kijkduin worden sinds dit weekend ruim 100 asielzoekers opgevangen, tot grote onvrede van omwonenden. Geert Wilders bracht een bezoek van ongeveer een kwartier aan een bijeenkomst van de gemeente.

Geen écht gesprek

Om veiligheidsredenen kon hij niet naar binnen, hij bleef buiten. “Tot een echt gesprek met bewoners kwam het dan ook niet”, zag RTL Nieuws-verslaggever Agnes de Goede.

De avond was bedoeld zodat burgemeester Jan van Zanen bewoners voor kon lichten over de tijdelijke opvang. Dat gebeurt tot half januari en is nodig omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol zit.

“Met een verkiezingsuitslag is het probleem van de mensen die hier zijn niet opgelost. Die mensen moeten worden geholpen”, zei Van Zanen voor de avond begon.

Asielzoekers naar gemeenten sturen met overwegend GroenLinks-PvdA-stemmers, zoals in Kijkduin wordt geopperd, is volgens hem geen oplossing. “Het zou wat wezen als mensen in nood niet worden geholpen vanwege partijpolitieke samenstellingen van gemeenten.”

‘Zoveel positieve energie’

Tientallen Kijkduiners probeerden een glimp van Wilders op te vangen, zoals PVV-stemmer Steve Leegstra en Tony Geers. Ze vinden het ‘helemaal geweldig dat hij zich heeft laten zien en er is voor de mensen’. Ze zeiden tegelijkertijd te begrijpen dat de PVV-leider niet ‘zomaar een oplossing uit de mouw kan schudden’ maar hopen wel dat hij gaat regeren en de problemen dan oplost.

Een andere bewoner liet aan RTL Nieuws-verslaggever Agnes de Goede weten dat Wilders ‘zoveel positieve energie uitstraalde’.

Volgens Nieuwsuur zorgde het bezoek van Wilders voor ‘gefronste wenkbrauwen’ bij andere partijen. Pieter Omtzigt (NSC) noemde het ‘bijzonder’, Caroline van der Plas (BBB) zei ‘het persoonlijk niet te zullen doen’. “Ik zou zeggen: laten we ons richten op de verkenning”, zei ze.

Wilders liet aan het programma weten dat hij al jaren zulke bijeenkomsten bezoekt en dat wil blijven doen. Hij zegt ‘het heel laf te vinden’ als hij daar door de verkiezingen mee zou stoppen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment