Volgens de Nederlandse Wijngids gaat het dan ook goed met de Nederlandse wijn. Momenteel telt ons land meer dan 200 commerciële wijngaarden. Ook zijn er in het voorjaar van 2023 maar liefst 120.000 nieuwe wijnstokken aangeplant: een flinke uitbreiding dus. Maar waar moet je nu precies zijn voor een goed glas Nederlandse wijn?
Tussen de wijnranken vlakbij Amsterdam
Omdat je voor wijnranken superveel grond nodig hebt, lijkt het minder logisch dat er wijngaarden bestaan in de dicht bebouwde Randstad. Maar niets is minder waar. In de Amsteltuin in Amstelveen kun je – tijdens de Terrasjesdagen – terecht voor een romantische high wine tussen de wijnranken. Kies een fles wijn van eigen bodem, pik een picknickmand (vol met lekkers) op, plof neer op een van de gezellige terrasjes en waan je in Zuid-Frankrijk. En dat op steenworp afstand van Amsterdam.
Zijn de Terrasjesdagen volgeboekt? Dan kun je ook op bezoek voor de Fruits de mer pop-up! Een plek waar je oesters kunt slurpen, langoustines kunt peuzelen, verse baguette kunt besmeren. En dat terwijl je tussen de wijnranken zit te nippen van een heerlijk glas wijn. En ja, we hebben het hier nog steeds over ons eigen kikkerlandje.
Naast deze poepchique bedoening kun je ook een rondleiding boeken door de wijngaard en wijnproeven op de plek waar het gemaakt wordt. Ook voor vergaderingen kun je hier terecht, waardoor het net lijkt alsof je op workation bent in Frankrijk.
Wijn uit het Noorden
Dat Limburg een goede provincie is voor wijn, is algemeen bekend. Maar dat er vijf wijngaarden zijn in het noordelijke Groningen, lijkt minder voor de hand liggend. Dus laat je vooral verrassen en bezoek eens Wijngaard Hof van ‘t Hogeland, Wijngaard Cruoninga, Wijngaard Ol Diek, Domein de Pasa de Corinto of de biologische wijngaard de Groene Parel.
Een wijn uit het Noorden van het land: moet je dat wel willen? ‘Ja’, is het antwoord. Want op steeds meer plekken in Groningen worden met succes druiven verbouwd om wijn van te maken. De druiven hebben het, volgens Hof van ‘t Hogeland, heel fijn in het Groningse klimaat (en dát zonder bestrijdingsmiddelen). Zeker een leuke tip om een keer te proeven.
Wijnprovincie van Nederland
Limburg is dé wijnprovincie van ons land. Het is namelijk de provincie waar de meeste wijngaarden staan en het aantal blijft ieder jaar toenemen. Zo waren er in 2018 nog maar 27 wijnboeren, terwijl dat er drie jaar later alweer 40 werden. De meest bekende is de Apostelhoeve, aan de rand van het Zuid-Limburgse Jekerdal. Het is de oudste commerciële wijngaard van Nederland, waar in 1970 de eerste twaalfhonderd wijnstokken werden gepland. Ondertussen is het uitgebreid naar twintig hectare en drinken toeristen er dagelijks de lekkerste kwaliteitswijnen.
Zeeuwse wijn
Ook in Zeeland verwacht je het misschien niet, maar toch vind je hier verschillende wijnboeren. Wist je dat de grond daar juist voordelig is voor wijnbouw? De bodem bestaat namelijk uit een mengsel van zand en klei, waardoor het vocht makkelijk de bodem in zakt. Dat is ideaal, aangezien druiven niet van natte voeten houden. Bij Wijnhoeve de Kleine Schorre proef je de bijzonder lekkere smaak van Zeeuwse wijn. En extra leuk aan deze plek is dat je er kunt kamperen.