Door Anne Tjon-A-Joe··Aangepast:
RTL
Voordat je een tweede kat in huis neemt is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden én hoe je dit het beste kunt aanpakken. Charity stelde hier een slimme kijkersvraag over aan dierenarts Piet. Hij legt uit waar je op moet letten.
Volgens Piet werkt het als volgt: “Katten zijn in principe solitair levende dieren die alleen leven. De kat in het wild heeft zijn eigen territorium en jaagt alleen.” Dit zorgt ervoor dat andere katten worden gezien als concurrentie. De huiskatten daarentegen zijn met de tijd veranderd en een stuk socialer geworden. Zij kunnen het daarom wel gezellig vinden als er een tweede kat bij komt, ongeacht of jij een buiten- of binnenkat hebt.
De voordelen en nadelen van een tweede kat
Hoe de kat hiermee omgaat verschilt per kat en heeft vooral te maken met de leeftijd. Jonge katten tot een jaar of 6 houden veel van spelen. Een speelkameraadje vinden zij over het algemeen dan ook erg leuk! Oudere katten hebben in tegenstelling minder behoefte aan gezelschap. Wil je het zo makkelijk mogelijk maken? Schaf dan het liefst twee katten op hetzelfde moment aan. Het zou nog mooier zijn als dit dan ook al een koppel of familie was. Als het nestgenoten zijn zitten ze in dezelfde levensfase en hebben ze er gelijk een fijn speelmaatje bij!
Is dit geen optie voor jou en wil je op een later moment een kat erbij nemen? Dan is de kans dat het klikt groter wanneer je een kat in huis neemt van een ander geslacht en ongeveer van dezelfde leeftijd. Dit wil overigens niet zeggen dat het nooit goed gaat bij hetzelfde geslacht.
Tip van Piet: Besluit je een kat in huis te nemen? ‘Adopt don’t shop!’ Breng een bezoekje aan een asiel, de dierenopvang of verhuisdieren.nl. Het leuke familiekoppel Jay en Vin uit de aflevering is bijvoorbeeld ook te adopteren via Verhuisdieren.
Adoptievoorwaarden afspreken
Mocht je een kat bij het dierenasiel hebben opgehaald, dan is het handig om af te spreken of je de kat nog mag terugbrengen in het geval dat het écht niet klikt. Geef het wel een paar weken de tijd om de katten aan elkaar te laten wennen. “Katten zijn gewoontedieren en kunnen slecht tegen veranderingen, ook al is het een positieve verandering. Ze zullen daar eerst weerstand tegen hebben. Hoe ouder de kat, hoe meer weerstand ze tegen verandering hebben”, vertelt Piet.
De eerste kennismaking met de nieuwe kat
Je zult merken dat de kat gaat blazen en grote pupillen heeft. Ook zullen de nieuwe en de oude kat elkaar niet snel opzoeken. De eerste kennismaking zal vast en zeker zo verlopen, dus daarom is het handig om het zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Dat doe je als volgt:
- Zet je nieuwe kat in een aparte ruimte met een kattenbak, drinken en voeding. Zo kan hij eerst een paar uur rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Zodra de kat hier niet meer onrustig van wordt is het tijd om de nieuwe kat voor te stellen.
- Heb je een kattenluikje? Sluit deze dan het liefst af, zo kan de oude kat de nieuwe kat niet wegjagen.
- Aangezien de katten van nature competitief zijn aangelegd vinden ze het ook niet altijd prettig om hun kattenbak te delen. Twee kattenbakken en een eigen voerbak is daarom geen overbodige luxe!
Fotocredits: