Weiteveen-zaak voor het eerst voor de rechter: ‘Verdachte Richard K. geeft verklaring’

Thierry de GraafHet gaat om een zogenaamde pro-formazitting, inhoudelijk wordt de zaak nog niet behandeld. Volgens justitie wijst alles erop dat de 50-jarige verdachte uit Klazienaveen meerdere vuurwapens heeft gebruikt. Ook stellen ze dat K. de slachtoffers met voorbedachten rade heeft gedood.

Vorige week liet de advocaat van de verdachte, Justus Reisinger, aan het AD weten dat K. vandaag ‘graag een eerste verklaring aflegt’ over de gebeurtenissen in het Drentse dorp, ‘als daar tenminste ruimte voor wordt gegeven’. Aangezien het om een pro-formazitting gaat, zal de verklaring waarschijnlijk niet uitgebreid zijn, volgens Reisinger.

Het incident gebeurde op 16 januari rond 08.45 uur aan de Bargerweg. Het leek eerst om een ongeluk te gaan, omdat er een auto tegen een boom zou zijn gebotst. Maar de politie liet daarna weten dat het al snel duidelijk was dat er geweld was gepleegd, waarbij was geschoten. Eén van de doden werd bij een woning in Weiteveen gevonden, de ander in een auto die tegen een boom tot stilstand was gekomen. Het ging om een vrouw van 44, Ineke, en een man, Sam, van 38 jaar.

Langlopend conflict

K. had een langlopend conflict met de slachtoffers. Beide partijen deden vorig jaar aangiften tegen elkaar van in hun ogen overlastgevend of strafbaar gedrag.

Na het incident op de Bargerweg in het Drentse dorp verschenen twee video’s op sociale media. In een video zegt K. dat er ‘iets heel ergs is gebeurd’ en dat hij ‘de rest van zijn leven de bak in zal gaan’. In een ander zegt een vrouw dat haar man ‘helemaal is doorgedraaid’.

Tijdens de zitting vandaag zal onder meer duidelijk worden of Richard K. psychologisch onderzocht gaat worden in het Pieter Baan Centrum.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment