Waarschuwing voor verraderlijke gladheid door ijzel in de ochtend

Thierry de GraafVannacht zakken de wegdektemperaturen tot onder het vriespunt. Daardoor kunnen natte weggedeelten bevriezen. Daarbij komt dat er tussen 07.00 en 08.00 uur vanuit het westen een buienfront binnentrekt, het eerst in Noord- en Zuid-Holland. In een groot deel van het land, alleen niet in Brabant en Limburg, geldt in de vroege ochtend code geel vanwege gladheid. 

Meteoroloog Marc de Jong van Buienradar wijst erop dat code geel betekent ‘wees alert’. Het is nu nog niet duidelijk of het echt gevaarlijk glad gaat worden, dat is afhankelijk van de neerslag en de wegdektemperatuur. “Als je ‘s ochtends de deur uitgaat, let dan extra goed op.”

Regen die op de bevroren ondergrond valt, leidt tot ijzel en dus tot spiegelgladde wegen. De regen trekt naar het oosten weg.

‘IJzel moeilijk te bestrijden’

Rijkswaterstaat gaat wel strooien, maar ‘ijzel is moeilijk te bestrijden’, zegt een woordvoerder. Pas in de loop van de ochtend treedt de dooi in en komen de wegdektemperaturen boven nul uit.

Bekijk hier de grondtemperatuur bij jou in de buurt: 

In de middag loopt de temperatuur op naar 4 graden in het zuidoosten tot 7 graden in het noordwesten, meldt Buienradar. In de avond neemt de wind verder toe tot vrij krachtig in het binnenland tot stormachtig aan de kust. In de nacht naar maandag gaat het flink waaien en kan het stormachtig worden.

Storm Isha raast aan het begin van de week over het Verenigd Koninkrijk. En die kan ook bij ons voor overlast zorgen. Ook maandagochtend en in de nacht van dinsdag op woensdag veel wind met kans op zware windstoten.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment