VVD-coryfee Jorritsma nieuwe chef toezicht bij moederbedrijf Babboe

Thierry de Graaf“Gezien zijn andere internationale functies in diverse landen, heeft hij ervoor gekozen om zijn rol bij Accell Group neer te leggen”, zegt Accell Group over het snelle vertrek van Rørsted.

Met Jorritsma heeft Accell een ervaren bestuurder in huis met een groot netwerk in politiek Den Haag. Tot halverwege vorig jaar was de 73-jarige VVD-coryfee nog fractievoorzitter van haar partij in de Eerste Kamer.

Topman Jegen ‘verheugd’

Daarvoor was Jorritsma onder meer minister van Verkeer en Waterstaat en vicepremier. Ook was ze jarenlang burgemeester van Almere. Accell-topman Tjeerd Jegen, zelf in het verleden de baas van winkelketen HEMA, zegt ‘verheugd’ te zijn met de komst van Jorritsma.

Accell kampt de laatste tijd met problemen. Vorige maand werd bekend dat dochterbedrijf Babboe voorlopig moet stoppen met de verkoop van bakfietsen, op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Dit besluit volgde op een onthulling van RTL Nieuws dat de fietsen regelmatig in tweeën breken door een constructiefout. Accell kampt daarbij met een hoge schuldenlast en gemor onder een groep schuldeisers.

Banen op de tocht

Eind januari werd bekend dat Accell bij zijn fabrieken in Heerenveen 100 tot 150 van de 320 banen gaat schrappen, omdat een deel van de productie wordt verplaatst naar fabrieken in Hongarije en Turkije. 

Inmiddels is het bedrijf daarover in een conflict verwikkeld met vakbond FNV. Die dreigt met stakingen, omdat Accell zou weigeren om mee te werken aan een ‘fatsoenlijk sociaal plan’ voor de medewerkers die hun baan verliezen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment