Vulkaan IJsland voor vierde keer sinds december uitgebarsten

Thierry de GraafDe laatste uitbraak was begin februari. Toen moesten 20.000 mensen het enige tijd zonder verwarming stellen doordat de lava pijpleidingen en wegen had verwoest. In januari brandden in het vissersdorp Grindavik verscheidene huizen af. Dat dorp is nu praktisch onbewoonbaar geworden. De meeste bewoners van de streek waren tijdig geëvacueerd.

Hier zie je beelden van de uitbarsting in januari:

De mensen die recent waren teruggekeerd naar Grindavik kregen de opdracht opnieuw een veilig heenkomen te zoeken. The Blue Lagoon, een toeristische attractie met thermische baden, heeft de poorten evenals de vorige keren weer gesloten. Het vliegverkeer ondervindt vooralsnog geen hinder.

Een van de inwoners van Grindavík die moest vluchten voor de lava is de Nederlander Ruben. Hij vertelde eerder dat hij en zijn vriendin op stel en sprong moesten vertrekken voor het gevaar. Zij kwamen voor de veiligheid naar Nederland: “Mijn vrouw is zwanger en we willen op een rustige plek zijn waar ze kan bevallen. Normaal had ze in IJsland gebleven voor de bevalling, maar we willen zekerheid en dat is een woning waar je veilig zit.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment