‘VS waarschuwden Rusland: concertzaal was mogelijk doelwit’

Thierry de GraafRuim anderhalve week geleden werden meer dan 140 mensen om het leven gebracht in de concertzaal Crocus City Hall in Moskou.

Al gauw werd duidelijk dat Rusland door de Amerikaanse inlichtingendiensten was gewaarschuwd voor een aanslag. Het Kremlin zei echter dat het niet in kon grijpen, omdat de Amerikaanse waarschuwingen ‘veel te algemeen’ waren. 

Ongewone waarschuwing

Een anonieme bron heeft nu aan The Washington Post laten weten dat de Amerikanen juist heel specifiek waarschuwden. Zo zou de concertzaal waar het misging al zijn aangemerkt als doelwit. Die informatie is ook gedeeld met Moskou. 

Bekijk hier de nasleep van het bloedbad:

Dat de inlichtingendiensten zulke specifieke informatie delen met een land als Rusland is volgens experts ‘ongewoon’, schrijft de krant. De VS lopen namelijk het risico aan een vijandige staat te onthullen hoe zij de inlichtingen hebben verkregen. 

Mensenmassa’s vermijden

Begin maart waarschuwde de Amerikaanse ambassade in Rusland ook inwoners van het land al op hun hoede te zijn. Bijeenkomsten met veel mensen en concerten konden beter vermeden worden, stelde de ambassade.

In Crocus City Hall richtten vier mannen met machinegeweren en explosieven een bloedbad aan. Terreurgroep IS zei al snel achter de aanslag te zitten. De Russische president Vladimir Poetin zinspeelde juist op Oekraïense betrokkenheid. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment