VS meldt gevechtspauzes in Noord-Gaza, Israël ontkent nieuwe situatie: ‘Het is de vraag hoe dit wordt ingevuld’

Thierry de GraafHet Witte Huis meldde eerder vanavond dat Israël dagelijks een gevechtspauze van vier uur gaat inlassen in het noorden van de Gazastrook. In die pauzes zouden burgers de kans moeten krijgen om het gebied, waar hevig wordt gevochten, te verlaten. 

Het kantoor van de Israëlische president Netanyahu ontkende even later dat er sprake is van gevechtspauzes. “We stoppen niet met vechten tot al onze gevangenen zijn vrijgelaten”, klonk het in een verklaring. 

Korte, lokale pauzes

Later bevestigde de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant dat er ‘korte, lokale’ pauzes zullen worden ingelast, maar dat die er de afgelopen dagen ook al waren. Volgens Gallant zullen die pauzes de operatie in de Gazastrook niet in de weg staan en zal er gewoon doorgevochten worden.

Israël wil niet spreken van gevechtspauzes, maar heeft het over ‘humanitaire corridors’. Israël zegt dat het gaat om het soort pauzes dat al sinds zondag zou worden ingesteld. 

Gallant benadrukt dat de oorlog door zal blijven gaan totdat Hamas is verslagen en alle gijzelaars zijn bevrijd.

Enorme ramp

Volgens RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens is het afwachten wat deze gevechtspauzes of ‘humanitaire corridors’ in de praktijk inhouden. “Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er op bepaalde momenten niet gevochten zal worden rondom Gaza-Stad, maar dat er nog wel gebombardeerd wordt in het zuiden”, zegt hij. 

Dat Palestijnen de gelegenheid krijgen om te vluchten, maakt hun situatie niet beter, benadrukt Koens “Er wordt tegen een miljoen mensen gezegd: jullie moeten weg. Dat is een enorme ramp”, zegt hij.  “Wie kan vluchten doet dat, maar er zijn ook heel veel mensen die niet weg kunnen. We hebben mensen in rolstoelen gezien die proberen weg te komen.” 

“Wat er nu kan gebeuren is dat Israël zegt: we hebben mensen opgeroepen te evacueren en wie dat niet doet heeft pech”, zegt Koens. “Maar de Gazastrook is heel klein en je kan er niet uit. Mensen kunnen nergens naartoe.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment