Austin maakte het nieuws bekend in de hoofdstad van Bahrein, Manama, Een ‘multinationale operatie’ gaat het gehele Rode Zeegebied beschermen tegen aanvallen.
Jemenitische Houthi-rebellen nemen in het gebied al wekenlang vrachtschepen onder vuur met raketten. Volgens de Houthi’s richten zij hun raketten en drones op schepen die een link met Israël. De rebellen, die steun krijgen van Iran, hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen en voeren hun aanvallen naar eigen zeggen uit als vergelding voor de Israëlische bombardementen in de Gazastrook.
Rederijen nemen omweg
Naast de VS en Nederland nemen ook het Verenigd Koninkrijk, Bahrein, Canada, Frankrijk, Italië, Noorwegen, de Seychellen en Spanje deel aan de coalitie. De landen zullen bijdragen aan patrouilles in het voor de maritieme handel belangrijke gebied.
In de afgelopen week maakten veel grote rederijen bekend dat ze niet meer over de Rode Zee zouden varen door de verslechterde veiligheidssituatie. Zij nemen nu een omweg die onder Afrika door voert, waardoor ze zo’n tien dagen langer onderweg zijn.
Minister Kajsa Ollongren (Defensie) zei in het programma WNL op Zondag al dat Nederland met partnerlanden aan het overleggen was over de bescherming van de scheepvaart in de Rode Zee. Ze zei toen ook dat er werd gekeken naar militaire escortes.
Een woordvoerder van Defensie zei eerder op maandag dat er nog geen besluit is genomen over het sturen van een Nederlands schip naar de Rode Zee of een andere bijdrage. Het patrouilleschip Zr.Ms. Holland ligt al wel bij Cyprus, maar is niet geschikt voor de missie in de Rode Zee.