Volksfeest in Zuid-Afrika na WK-winst: ‘Even geen verschil tussen arm en rijk’

Thierry de GraafVoor de vierde keer in de geschiedenis van het WK Rugby hebben de ‘Springboks’ het WK gewonnen. Waar het land sportief een groot hoogtepunt beleefde, gaat het economisch een stuk minder goed in Zuid-Afrika.

Werkloosheid

Zo zorgt de energiecrisis zorgt voor veel problemen. Bedrijven kunnen moeilijk draaiende blijven. De stroom valt dagelijks op momenten uit waardoor de economie elke dag gemiddeld een half miljoen verliest. Een goed functionerend bedrijf kan namelijk niet normaal werken zonder stroom.

Ook werkloosheid is een groot probleem in Zuid-Afrika. In 2019 stond het met 29 procent al op plek 15 van de wereld met de meeste werkloosheid. De laatste jaren is dat aantal alleen nog maar verder gegroeid naar bijna 40 procent. Het verschil tussen arm en rijk wordt daardoor steeds groter.

Ouders hebben vaak geen geld om hun kinderen te laten studeren. “De geldkloof wordt daardoor alleen nog maar groter”, zegt Zuid-Afrika correspondent Sophie van Leeuwen. “Als je door het land rijdt, zie je dat de veel mensen nog altijd in een township wonen.”

Siya Kolisi

Maar gisteravond werden al deze problemen even vergeten. Aan de hand van aanvoerder Siya Kolisi won Zuid-Afrika het WK Rugby. Van Leeuwen: “Ik zat te kijken in de lokale kroeg en het was een hele emotionele avond. Iedereen omhelsde elkaar. Iedereen was blij en er was even geen verschil meer tussen arm en rijk. Het bood veel hoop voor de inwoners van Zuid-Afrika.”

Kolisi is zelf opgegroeid in een arm gezin met weinig mogelijkheden. Zijn ouders waren nog erg jong toen hij werd geboren, zijn vader zat net in zijn laatste jaar op school. Zijn moeder stierf toen hij pas vijftien jaar oud was. Toch maakte hij al op jonge leeftijd indruk op verschillende scouts en kreeg een kans in het rugby.

Gisteren bezorgde hij zijn land als aanvoerder de tweede wereldtitel. “Kolisi is echt een symbool van Zuid-Afrika”, aldus Van Leeuwen. “Het is hem wél gelukt om iets groots te bereiken en dat geeft de mensen hoop. Hij is echt de held van Zuid-Afrika en een symbool van eenheid.”

‘Problemen niet ineens weg’

Toch betekent deze overwinning niet dat de problemen in Zuid-Afrika ook echt weg zijn. “De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben voor veel problemen gezorgd. Er kwam helemaal geen steun toen corona hier de overhand kreeg”, zegt van Leeuwen.

“Die problemen zijn natuurlijk niet ineens weg”. Toch zou kunnen dat de WK-winst invloed kan hebben op de verkiezingen van volgend jaar. “Het was een perfect campagnemoment voor ANC-president Cyril Ramaphosa. Hij stond met al die spelers op het podium, een emotioneel moment van eenheid voor heel Zuid-Afrika. De overwinning is niet alleen goed voor de sport, maar het heeft echt mensen bij elkaar gebracht.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment