VN-Veiligheidsraad akkoord over afgezwakte resolutie Gaza

Thierry de GraafHet is de derde keer in anderhalve maand tijd dat de Veiligheidsraad stemt over de oorlog in Gaza. Eerdere stemmingen werden gedwarsboomd door de Verenigde Staten, net als vier andere landen hebben zij vetorecht. Nu onthield de VS zich van stemming, net als Rusland. 

De aangenomen resolutie roept daarnaast ook op om dringend stappen te nemen om ‘veilige en ongehinderde humanitaire hulpverlening’ toe te staan in het gebied. 

VS verzetten zich

Tijdens het opstellen van de resolutie hadden de VS zich meermaals verzet tegen conceptteksten. Het woord ‘wapenstilstand’ was steeds het struikelblok. De VS zijn een trouwe bondgenoot van Israël en hebben bezwaren tegen het oproepen daartoe. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eerder deze week geen wapenstilstand te willen voordat ‘Hamas is geëlimineerd’.

Eerder al werd tot twee keer toe in de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aangenomen waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Deze resoluties zijn niet bindend. Nederland onthield zich daarbij steeds van stemmen.

Resoluties van de Veiligheidsraad zijn wél bindend. Welke consequenties deze resolutie nu heeft, is nog niet duidelijk. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment