Vliegtuigwrak Amelia Earhart na negen decennia mogelijk gevonden

Thierry de GraafVolgens Romeo, een voormalige inlichtingenofficier van de Amerikaanse luchtmacht, ligt het wrak op ruim vijf kilometer diepte op de oceaanbodem, ongeveer halverwege Hawaï en Australië.

Vermist boven Stille Oceaan

Earhart werd in 1932 de eerste vrouw en tweede persoon die ooit solo en non-stop over de Atlantische Oceaan vloog, vijf jaar nadat Charles Lindbergh deze prestatie had volbracht.

Samen met navigator Fred Noonan probeerde ze de wereld rond te vliegen toen haar vliegtuig boven de Stille Oceaan vermist werd. Als het haar was gelukt, zou ze de eerste vrouwelijke piloot zijn geworden die dit deed.

Het particuliere exploratiebedrijf van Romeo, Deep Sea Vision, traceerde het vliegtuigwrak met behulp van sonargegevens van een diepzeedrone. Ietwat onscherpe sonarbeelden van de drone laten een vliegtuigachtige vorm zien op de vlakke, zanderige oceaanbodem, zei hij.

Lockheed Model 10-E Electra 

De 16-koppige bemanning van Deep Sea Vision doorzocht eind vorig jaar meer dan 13.400 vierkante kilometer, gedurende honderd dagen. Romeo zei dat de beelden een vliegtuig lieten zien dat even groot was als Earharts Lockheed Model 10-E Electra.

Het beeld, zo zei hij, leek een onderscheidend kenmerk van het vliegtuig te laten zien: de dubbele verticale stabilisatoren aan de staart.

Missie

Romeo is van plan later dit jaar of anders volgend jaar een missie te lanceren om het lang verloren gewaande vliegtuig te vinden, wat een grootschalige Amerikaanse zoektocht in 1937 niet lukte.

“De eerste stap is om de dronebeelden te bevestigen”, zei hij. “De volgende stap zou zijn, als dat mogelijk is, om het wrak naar de oppervlakte te halen en te herstellen.”

Het belang van een dergelijke missie spreekt wat Romeo betreft voor zich. “Ze is Amerika’s beroemdste vermiste persoon, toch? Zolang ze vermist is, zal er altijd iemand zijn die naar haar zoekt”, zei Romeo. “Als we kunnen helpen dit verhaal af te ronden en Amelia thuis te brengen, zouden we super enthousiast zijn.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment