Dat blijkt uit jaarcijfers van het Verbond van Verzekeraars waar De Telegraaf vandaag over schrijft. Volgens de krant begonnen verzekeraars meer dan 10.000 keer een onderzoek naar mogelijke fraude. In een derde van de gevallen werd fraude onomstotelijk vastgesteld. Deze 3759 fraudeurs komen op een zwarte lijst.
Minder mogelijke fraudegevallen
Het aantal mogelijke fraudegevallen (ruim 10.000) daalde met 15 procent ten opzichte van 2021 en 2020. Het Verbond van Verzekeraars kan nog niet zeggen hoe dat komt. Mogelijk hebben ‘de jarenlange inspanningen op het gebied van preventie en opsporing’ ervoor gezorgd dat minder mensen proberen te frauderen.
‘Gezonde balans’
“De aanleiding om een onderzoek te starten, is vaak de informatie die de verzekerde instuurt”, zegt een woordvoerder van het verbond tegen De Telegraaf over de fraudegevallen.
Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld twijfelen over bewijsmateriaal bij een claim. Vervolgens is het ‘zoeken naar een gezonde balans’, stelt het verbond. Fraude aanpakken is ‘essentieel’, maar het is ‘ook van belang dat we niet achter elke aanvraag of claim een fraudeur verwachten’.