Het faillissement was aangevraagd door pensioenfonds BPFL, dat nog een kleine 80.000 euro van het bedrijf tegoed heeft. Oprichter Schoemaker hoopt de rechter met een aangepast financieringsplan te kunnen overtuigen het bedrijf donderdag nog wat langer uitstel te geven.
Aangepast reddingsplan
Het verlieslijdende Pieter Pot heeft geld nodig, en probeert sinds oktober 3 miljoen euro op te halen bij investeerders via de uitgifte van aandelen. Inmiddels is daarvan ruim 2 miljoen euro toegezegd. Maar als het doelbedrag niet wordt gehaald, zouden de investeerders dat geld terugkrijgen.
Nu wil het bedrijf het reddingsplan aanpassen, door gebruik te maken van een combinatie van aandelen en leningen. “De rechter wil wat langer de tijd om hierover na te denken, voordat hij een uitspraak doet over de faillissementsaanvraag”, aldus Schoemaker.
De rechtbank Rotterdam wil desgevraagd niet bevestigen dat de uitspraak is uitgesteld tot donderdag. “Wij doen nooit uitspraken over faillissementsaanvragen, zelfs niet of die wel of niet lopen.”
Miljoenenverliezen
Pieter Pot bezorgt levensmiddelen in glazen statiegeldpotten bij klanten thuis, waarmee het een bijdrage wil leveren aan het terugdringen van de afvalstroom. Het bedrijf werd in 2019 opgericht door ondernemers Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt.
Afgelopen jaren wist Pieter Pot in drie financieringsrondes zo’n 12 miljoen euro bij investeerders op te halen. Dat geld had de duurzame startup ook hard nodig, want het boekte sinds de oprichting geen winst. Voor 2023 mikte het op break even.
Hoe hoog de verliezen waren, werd nooit bekend. Ook in de meest recente jaarrekening over 2022 staan geen precieze gegevens over omzet en verlies. Maar uit het verloop van de post ‘overige reserves’ valt op te maken dat Pieter Pot dat jaar een verlies van ruim 7 miljoen euro leed.
Overname
Afgelopen februari meldde Pieter Pot dat het bedrijf werd overgenomen door De Delicatessenfabriek, waarmee een dreigend faillissement zou zijn voorkomen. De nieuwe eigenaren sneden flink in het personeelsbestand en de overige kosten.
Afgelopen zomer bleek de verpakkingsvrije supermarkt echter toch niet uit de gevarenzone. De 20.000 klanten van het bedrijf werd gevraagd hun tegoeden op hun rekeningen flink te verhogen, zodat het bedrijf zijn leveranciers zou kunnen blijven betalen.
Aandelenuitgifte
Zoals gezegd begon Pieter Pot in oktober met een aandelenuitgifte, om opnieuw 3 miljoenen op te halen bij investeerders. Volgens het bedrijf is daarvan inmiddels ruim 2 miljoen euro opgehaald. Maar als het beoogde bedrag niet volledig binnenkomt, zouden investeerders hun geld terugkrijgen.
De miljoenen zouden onder meer moeten komen van klanten die het bedrijf een warm hart toedragen en leveranciers die hun tegoeden willen omzetten in aandelen.
Volgens Schoemaker zou een aantal schuldeisers de tegoeden niet willen omzetten in aandelen, maar wel in leningen. “Schuldeisers hebben inmiddels toegezegd 8 ton aan vorderingen te willen omzetten in leningen. Daarom willen wij ons voorstel aanpassen. De investeerders die hebben toegezegd om voor 2 miljoen aandelen te kopen, moeten dat nog wel goedkeuren. Daarvoor willen wij ze een week geven. Om alles rond te krijgen, is donderdag misschien te krap.”