Vergadering Britse en Griekse premier geannuleerd om beeldenruzie

Thierry de GraafEngeland en Griekenland kunnen het niet eens worden over de 2500 jaar oude beeldhouwwerken, die voor een deel tentoongesteld staan in het British Museum in Londen en voor een deel in Athene.

Ooit sierden de beelden de Akropolis op het Parthenon in de Griekse stad, maar aan het begin van de negentiende eeuw zijn ze door de Britse ambassadeur in het Ottomaanse Rijk, Thomas Bruce, de graaf van Elgin, naar Londen verscheept.

Roofkunst

De beelden werden in 1816 gekocht door de Britse regering, die ze tentoonstelde in het British Museum. Velen zien ze daar als ‘s werelds bekendste voorbeeld van roofkunst.

Mitsotakis zei dit weekend tegen de BBC dat de beelden terug moeten naar Griekenland. De huidige situatie is, zo zei hij tegen de omroep, vergelijkbaar met ‘het doormidden snijden van de Mona Lisa’. Die uitspraak zou tot irritatie bij Sunak hebben geleid, die de dinsdag geplande ontmoeting daarom annuleerde.

De Griekse premier liet in een reactie weten ‘teleurgesteld’ te zijn. Hij weigerde een ontmoeting met de vicepremier, die hem als alternatief aangeboden werd. Bronnen dicht bij Sunak melden aan de BBC dat het ‘onmogelijk werd de vergadering door te laten gaan, na de uitspraken van Mitsotakis’.

Geplande ontmoeting

De geplande ontmoeting tussen Sunak en Mitsotakis had moeten gaan ‘over de situatie in het Midden-Oosten, Oekraïne, klimaatverandering, migratie en natuurlijk de Parthenon-sculpturen’, meldt de Griekse premier in een verklaring.

De Griekse premier zal vandaag terugvliegen naar Griekenland, zonder Sunak gesproken te hebben.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment