Verandering op het vmbo-t: 13 nieuwe praktijkvakken

Thierry de GraafEen bedrijfsfilmpje maken voor de plaatselijke dierenwinkel. Of: een tuin ontwerpen voor de gemeente. De vmbo’ers van de theoretische – (vmbo-t) en gemengde leerweg (vmbo-gl) van scholengemeenschap Stad en Esch in Meppel krijgen nu al vier uur per week een lesje praktijk, naast de ‘gewone vakken’ zoals Nederlands en aardrijkskunde.

Een uitzondering, want de meeste vmbo’ers van de theoretische leerweg krijgen vooral theorievakken. Gewoon uit de boeken dus.

Handen uit de mouwen

Tijdens het praktijkvak steken de vmbo’ers de handen uit de mouwen. Ze krijgen opdrachten van een extern bedrijf of organisatie. Dat kunnen ze op school doen, maar dat kan ook bij die organisatie zelf. Als een soort stage. 

Leerlingen Jane en Lotta maakten een puppy-shoot voor de plaatselijke dierenwinkel. Ze leren meer dan uit een boek, vinden ze: “Bij normale lessen zit je in een klaslokaal. Leer je uit een boek en doe je huiswerk. Maar hier ga je naar een bedrijf toe. Je moet samen iets uitvoeren, in opdracht van het bedrijf. Heel professioneel ook”, zegt Lotta. En nog een voordeel: “We hebben geen huiswerk”, vult Jane aan.

Leren meer dan uit een boek

Door deze praktijkvakken kunnen leerlingen op een heel mooie manier de verbinding leggen tussen school en bedrijven, stelt leraar Robert Rosema. “Ze leren heel andere dingen dan de dingen die ze uit boeken leren. Zoals samenwerken, met een bedrijf communiceren, mails opstellen, telefoongesprekken voeren en natuurlijk een product maken. Ze vinden het vaak heel leuk.”

De school in Meppel is nu nog een uitzondering. Maar het kabinet ziet ook dat leerlingen de vruchten van praktische opdrachten plukken. Daarom komen er vanaf komend schooljaar 13 praktijkvakken in de theoretische leerweg van het vmbo bij waar examen in gedaan kan worden. Minister Mariëlle Paul (Onderwijs): “Een school kan kiezen hoeveel praktijkgerichte vakken aangeboden gaan worden. Dat kunnen er een of drie zijn.” De vakken worden niet verplicht, maar de minister raadt het wel aan. 

Beter voorbereid op

Want: “Door deze vakken ontdekken leerlingen veel beter waar ze goed in zijn. Waar hun ambities liggen. Daardoor kunnen ze veel beter voorbereid kiezen voor een vervolgopleiding in het mbo en hun toekomstige droombaan. Praktisch geschoolde mensen zijn keihard nodig.”

De 13 nieuwe praktijkgerichte vakken die in samenwerking met bedrijven opgezet gaan worden, zijn onder andere: economie en ondernemen, bouwen, wonen en interieur, groen (denk aan het ontwerpen van een tuin voor een gemeente) en technologie en toepassing.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment