VEH: stel verplichte modelovereenkomst in voor VvE-beheerders

Thierry de GraafDe Vereniging Eigen Huis onderzocht 56 contracten van VvE-beheerders door het hele land en uit deze analyse kwamen verschillende dingen naar voren. Zo blijken de prijzen voor diverse werkzaamheden van beheerders sterk uiteen te lopen en ontbreekt het in de meeste gevallen aan een goede geschillenregeling.

Grote kostenverschillen

En dat is niet het enige. Ook verschillen de kosten voor de takenpakketten die beheerders aanbieden sterk; waar de ene beheerder drieduizend euro vraagt, rekent de ander voor dezelfde werkzaamheden negentienduizend euro.

“Al liggen de kostenverschillen ook aan de grootte van de VvE, het loont sowieso om diverse offertes op te vragen,” zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis. “Belangrijk is dat je als VvE alert bent op deze prijsverschillen en wat er aan meerwerk wordt gerekend.”

 Om VvE’s te beschermen tegen slechte beheerderscontracten, pleit de vereniging nu voor een verplichte modelovereenkomst.

Veel VvE’s hebben een beheerder in dienst om werk uit handen te nemen. Een beheerder kan zijn aangesteld voor bijvoorbeeld de administratie, de financiën en het onderhoud van het gebouw.

Verplicht beheerderscertificaat

Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid kwaliteitseisen stelt aan het beheerdersvak om het gebrek aan professionaliteit tegen te gaan. De vereniging pleit daarom voor een verplicht beheerderscertificaat, met daarin eisen op het gebied van opleiding, een laagdrempelige klachtenregeling en het gebruik van een modelovereenkomst voor alle VvE’s.

Kremer: “Er zijn diverse brancheorganisaties die met gestandaardiseerde contracten werken. Beheerders maken daar nu nog veel te weinig gebruik van, omdat slechts een kleine groep bij deze organisaties is aangesloten. Met een modelovereenkomst weten VvE’s veel beter waar ze aan toe zijn en het komt de professionalisering van beheerders ten goede.”

Wat doet een VvE

Ongeveer een op de zes huiseigenaren in Nederland woont in een koopappartement. Wie een appartement koopt, is vaak automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw zoals de hal, kozijnen, beluchting en dak. 

Iedere maand leggen de appartementsbewoners daar geld voor in, oplopend tot honderden euro’s per maand.

In het bestuur van de Vereniging van Eigenaren zitten inwoners van het appartementencomplex, vaak zonder de juiste kennis. Het merendeel van de VvE’s geeft het beheer dan ook uit handen aan een externe dienstverlener. Bij nieuwbouwappartementen wordt een beheerder vaak door de bouwer of ontwikkelaar aangewezen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment