Uitvoeren doodstraf mislukt bij Amerikaanse seriemoordenaar die al 50 jaar vastzit

Thierry de GraafVolgens de gevangenisdirecteur kon door het medisch team geen infuus worden aangelegd omdat er geen geschikte ader kon worden gevonden. Er werd gekeken naar beide benen en armen voor een goede plek, maar dit lukte de artsen niet. Hierop werd de executie uitgesteld tot nader order.

Creech werd een halve eeuw geleden aangehouden op verdenking van een aantal moorden. Uiteindelijk werd hij veroordeeld voor vijf moorden, al wordt ervan uitgegaan dat hij er meer op zijn geweten heeft.

Creech werd in eerste instantie ter dood veroordeeld voor de dubbele moord op twee mannen die hem een lift aanboden. Die straf werd uiteindelijk teruggedraaid tot levenslang. De moord die hem uiteindelijk de doodstraf zou opleveren, stamt uit 1983, toen hij een gehandicapte medegevangene doodsloeg met een sok die hij had gevuld met batterijen.

Zijn advocaten probeerden ook deze straf te laten omzetten in levenslang en voerden aan dat hij als persoon compleet veranderd was. Maar de openbaar aanklager noemde hem, ondanks getuigenissen waaruit dit zou moeten blijken, een psychopaat. 

De executie van Creech zou de tweede van dit jaar zijn in de Verenigde Staten. Eerder dit jaar werd Kenneth Smith in Alabama geëxecuteerd met stikstof, nadat een eerdere poging bij hem ook was mislukt. Wanneer Creech nu ter dood zal worden gebracht, is nog niet duidelijk. 

In Idaho, de staat waar Creech vastzit, is de doodstraf voor het laatst in 2011 uitgevoerd. Nog zeven anderen in die staat zijn op dit moment ter dood veroordeeld. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment