Twee jaar cel geëist tegen man die append drie mensen doodreed

Thierry de Graaf



Bij het ongeval kwamen drie mensen om het leven: een 9-jarig meisje en haar opa (76) en oma (75). Hun kleinzoon, uit een ander gezin, raakte zwaargewond.

Op file ingereden

De 28-jarige Wasim el M. reed die dag in zijn bestelwagen van het depot van PostNL terug naar huis in Lent toen hij met 89 kilometer per uur op een file afreed en achter op een auto botste. Beide kinderen in de personenauto voor hem kwamen uit Nijmegen, hun grootouders uit Duiven.

Volgens de officier van justitie keek de verdachte tijdens de rit veelvuldig op zijn telefoon. Hij zou in de minuten voor de aanrijding drie berichten via WhatsApp hebben verstuurd, die hij volgens het OM direct na het ongeluk heeft gewist.

Slachtofferverklaringen

De moeder van het overleden meisje liet de verdachte in haar slachtofferverklaring weten dat ze het hem erg kwalijk neemt dat ze haar dochter en beide ouders kwijt is geraakt ‘omdat jij op je telefoon keek en geen aandacht voor het verkeer had’. De vader van het jongetje dat de klap overleefde zei dat zijn zoon hersenletsel heeft opgelopen en kampt met angsten en paniekaanvallen.

De verdachte reageerde erg emotioneel op de slachtofferverklaring van beide ouders. In tranen las hij in de rechtbank in Arnhem een brief voor waarin hij zijn spijt betuigde. “Ik hoop dat u me ooit dit verschrikkelijke leed kan vergeven”, zei hij.

Naast de celstraf eiste de officier dat de chauffeur vier jaar lang geen voertuig mag besturen. Hij betoogde dat er sprake is van roekeloos rijgedrag, de zwaarste vorm van dood door schuld, omdat de verdachte opzettelijk zijn telefoon bediende. Daarbij reed hij te hard, omdat de matrixborden in de staart van de file een maximumsnelheid aangaven van 70 kilometer per uur.

‘Haperend elektrisch raam’

De advocaat van El M. zei dat zijn cliënt was afgeleid door een haperend elektrisch raam en niet door het whatsappen. Ook zei hij dat de chauffeur minder hard reed dan het verkeer in de linkerrijstrook en er geen sprake was van een ernstige snelheidsovertreding. “De verdachte was niet aan het jakkeren of bumperkleven”, zei de advocaat. “De file was voor hem onverwachts en plotseling, omdat de matrixborden nog 70 kilometer aangaven.”

De rechtbank doet op 5 april uitspraak.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment