Topdiplomaat met enorme invloed Henry Kissinger (100) overleden

Thierry de GraafHenry Kissinger was diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij werkte als minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford. Hij is de man die de ‘Realpolitik’ introduceerde in de Koude Oorlog.

‘Poetin zou telefoon nog opnemen’

“Hij was zeer invloedrijk”, zegt verslaggever Sophie van der Meer vanuit New York. Sterker nog: “Hij dacht dat wereldleiders als Xi Jinping of Vladimir Poetin nog steeds de telefoon zouden opnemen als hij zou bellen.”

Kissinger was zelfs na zijn honderdste verjaardag, in mei van dit jaar, nog actief. Hij woonde bijeenkomsten in het Witte Huis bij en publiceerde een boek over leiderschapsstijlen. Deze zomer bracht hij nog een verrassingsbezoek aan Xi in China.

Nixon en Ford

In de jaren zeventig was hij als buitenlandminister onder Nixon betrokken bij belangrijke geopolitieke momenten. Zo zorgde zijn diplomatie tot gesprekken over wapenbeheersing tussen de VS en de Sovjet-Unie en verbeterde betrekkingen tussen Israël en zijn Arabische buren.

Ook was hij een van de architecten van de vredesakkoorden van Parijs, die een einde maakten aan de Vietnam-oorlog.

‘Geweld in Vietnam duurde langer’

“Maar Kissinger is een heel controversieel figuur, lang niet alle Amerikanen zijn rouwig om zijn overlijden”, legt Van der Meer uit. “Door zijn politiek duurde het geweld in Vietnam veel langer dan nodig.”

Zo speelde hij een rol in tapijtbombardementen in Cambodja tijdens de oorlog in Vietnam. Daarbij kwamen duizenden burgers om het leven en kon het Rode Khmer-regime aan de macht komen.

Controversiële Nobelprijs

Toch won hij in 1973 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol bij het vertrek van het Amerikaanse leger uit Vietnam. Die Nobelprijs was een van de meest controversiële ooit. Twee leden van het Nobelcomité namen er ontslag om.

Kissingers reputatie als belangrijkste architect van het Amerikaanse buitenlandse beleid nam af met het aftreden van Nixon in 1974 om het Watergate-schandaal. Toch was Kissinger, die werd geboren in Duitsland, ook onder president Gerald Ford een diplomatieke kracht. Hij bleef de rest van zijn leven zijn mening geven over geopolitieke kwesties.

‘Oorlogscrimineel’

“Voor sommige Amerikanen gaat hij de geschiedenis in als een gevierde diplomaat, die de Amerikaanse buitenland politiek in de Koude Oorlog heeft gevormd”, zegt Van Der Meer. “Anderen noemen hem een oorlogscrimineel.”

Voormalig president George Bush liet vannacht weten dat Amerika ‘een van de meest betrouwbare en onderscheidende stemmen op het gebied van Buitenlandse Zaken is kwijtgeraakt’ met de dood van Kissinger.

Joodse vluchteling

Dat Kissinger als Duitse vluchteling de top van de Amerikaanse politiek kon bereiken, zegt volgens Bush ‘net zoveel over zijn grootheid als over de grootheid van Amerika’. De Joodse Kissinger vluchtte in 1938 vanuit nazi-Duitsland naar de VS. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment