In het centrum van Seoul, voor het iconische Gyeongbokgung-paleis, zaten tientallen mensen van alle leeftijden op natte yogamatten naar de ruimte te staren. Sommigen waren gekleed in dokters- en tandartsuniformen, anderen kwamen net van kantoor of zijn student.
Slapen leidt tot diskwalificatie
De regels van de wedstrijd zijn simpel: doe absoluut niets. Maar: in slaap vallen leidt tot diskwalificatie, zo schrijft The Guardian. De organisatoren houden de hartslag van de deelnemers in de gaten. De deelnemer met de meest stabiele hartslag, wint de wedstrijd.
De wedstrijd werd in 2014 door lokale kunstenaar Woopsyang in het leven geroepen en moet werknemers eraan herinneren soms te stoppen en even op adem te komen.
De space-out-wedstrijd wordt ieder jaar steeds populairder. De wedstrijd wordt ook wel omschreven als beeldende kunst, en heeft als doel een ministad te creëren van mensen die niets doen, temidden van degenen die wel druk aan het werk zijn.
Chileense winnares
De winnaar van dit jaar? Valentina Vilches, oorspronkelijk uit Chili, maar nu woonachtig in Zuid-Korea. Vilches is psychologisch consulent en vertelt dat ze kwam om plezier te maken, en om haar ervaringen met patiënten te kunnen delen.
“Ik wil ze herinneren aan het belang van afstand nemen en ontspannen en aan hoe dit een positieve invloed heeft op je geestelijke gezondheid”, zei ze nadat ze haar gouden trofee in ontvangst had genomen. De trofee had een vorm die werd geïnspireerd door het bekende beeldhouwwerk De Denker en door de peinzende Bodhisattva, een van de meest bekende Zuid-Koreaanse beelden.
Zware werkcultuur
Zuid-Korea staat bekend om zijn zware werkcultuur, met enkele van de langste dagen in de ‘ontwikkelde’ wereld. Hoewel het wekelijkse werklimiet 52 uur is, is het alsnog normaal voor mensen om over te werken en uitgeput te raken door hun werk.
Ook studenten zouden geconfronteerd worden met veel stress. Uit een overheidsenquête uit 2022 onder 19 tot 34-jarigen bleek dat een op de drie jongeren in dat jaar een burn-out had ervaren. De redenen: 37,6 procent ervoer angst over hun loopbaan, 21,1 procent noemde overbelasting op werk en 14 procent noemde scepticisme over dit werk. Bijna 12,5 procent noemde een disbalans tussen hun werk en privéleven.