Terwijl het reisadvies voor Parijs op geel staat, is voor de rest van Frankijk het dreigingsniveau op de hoogste stand gezet.
1. Wat is het verschil tussen het gele reisadvies voor Parijs en een verhoogd dreigingsniveau in heel Frankrijk?
Volgens Van Buuren heeft het vooral te maken met duidelijkheid: “Bij code geel geef je een signaal af dat er een dreiging is of onlangs een heftige gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Bij een verhoogd dreigingsniveau gaat het erom dat toeristische plekken gevaarlijker kunnen zijn. Die zijn aantrekkelijk voor terroristische aanslagen en dus is er een grotere kans op dreiging.”
2. Wat moet je doen als je nu in Parijs bent of van plan was daar naartoe te gaan?
“Over het algemeen worden reisadviezen gebruikt als waarschuwing”, zegt Glenn Schoen. “Ze hopen aandacht te krijgen voor de situatie en dat je bij iets verdachts de autoriteiten belt.”
“Er zijn een paar concrete acties die je kan ondernemen. Onderzoek van te voren goed waar je heen gaat. Hoe drukker de plek, des te groter de risico’s. Dit betekent niet dat je niet naar toeristische plekken kan, maar let daar wel extra goed op.”
“Ook is het belangrijk dat je het Nederlandse, maar ook het lokale nieuws volgt en dat je doet wat de lokale overheid van je vraagt”, vervolgt Schoen. “Je belangrijkste wapen is je telefoon. Zorg dat deze altijd opgeladen is. Met je telefoon kan je in contact komen met de autoriteiten, mocht het nodig zijn.”
3. In Duitsland geldt ook een verhoogd dreigingsniveau, maar geen code geel. Wie bepaalt dat Parijs dat wel krijgt?
In overleg met andere landen bepaalt het ministerie van Buitenlandse Zaken wat voor kleurcode een land moet hebben. In het geval van Frankijk besloot het ministerie een geel reisadvies af te geven voor de hoofdstad vanwege de aanslag in Parijs van afgelopen weekend.
Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken geeft meer uitleg. “Frankrijk heeft, net als Duitsland, een verhoogd dreigingsniveau, maar wij hebben nu de keuze gemaakt om het reisadvies voor alleen Parijs op geel te zetten. Het is bedoeld om mensen alert te maken voor de situatie daar.”
Onderstaande video werd tijdens de coronaperiode gemaakt. Er werd toen vooral gekeken naar het aantal besmettingen. Aan de hand daarvan werd een reisadvies bepaald:
4. Het aantal terroristische aanslagen lijkt toe te nemen in Europa. Moeten we ons zorgen maken richting de feestdagen?
Schoen: “Sinds de oorlog op 7 oktober begon tussen Israël en Hamas en Israël, zijn er in Frankrijk al drie aanslagen geweest. Het lijkt erop dat dat wel met elkaar te maken heeft. Het is echter niet te voorspellen hoe dat er de komende tijd uitziet.”
“Een week geleden zijn er nog twee tieners opgepakt bij Keulen in Duitsland die een aanslag wilden plegen. Dat spreekt voor de veiligheid van Duitsland dat ze gepakt zijn. Maar er zijn ook veel terroristen die als eenling opereren. Het is dus niet te voorspellen of we ons echt zorgen moeten maken. Maar er is zeker een mate van gevaar, dus let goed op je omgeving.”
In 2016 vond een aanslag plaats op een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad Berlijn. Toen reed daar een vrachtwagen in op het publiek. Twaalf mensen overleefden de aanslag niet.
5. Waar moet je op letten als je de komende tijd een kerstmarkt bezoekt in Parijs of Duitsland?
“Denk twee keer na over waar je naartoe gaat en bedenk bij jezelf: ‘voel ik me veilig’. Zo zou ik wel twee keer nadenken als ik een docent zou zijn en een schoolreisje naar Frankrijk had gepland. Het is niet te voorspellen waar het wel of niet veilig is, maar maak voor jezelf een goede afweging waar je je veilig bij voelt”, besluit Schoen.