Supersonisch vliegen stap dichterbij na succesvolle testvlucht

Thierry de Graaf



Boom Supersonic wil supersonisch vliegen herintroduceren. Sinds de Concorde in 2003 uit de vaart werd gehaald, is supersonisch vliegverkeer niet meer mogelijk.

Het bedrijf uit Colorado opent later dit jaar een grote fabriek in de staat North Carolina, de Overture Superfactory, waar het de grote broer van de XB-1 gaat bouwen. Dit model, genaamd de Overture, zou in de loop van 2026 voor het eerste uit de fabriek kunnen rollen.

De testvlucht van het kleinere proefmodel, de XB-1 van 20 meter lang, verliep op 22 maart goed volgens het bedrijf. De XB-1 vloog 12 minuten in Californië, bij relatief lage snelheid van 439 kilometer per uur. Beelden van die vlucht zie je hier:

In de wereld van de luchtvaart wordt de ontwikkeling van de grotere Overture met belangstelling gevolgd. Het bedrijf heeft al 130 bestellingen in de boeken van grote luchtvaartmaatschappijen als American Airlines, United Airlines en Japan Airlines.

“Ik geloof sterk in de terugkeer van supersonisch vliegen”, zegt CEO Blake Scholl tegen CNN. “We willen het uiteindelijk naar alle passagiers op alle routes brengen.”

Mach 1,7

Het is de bedoeling dat het testvliegtuig binnenkort de snelheid van het geluid – mach 1, oftewel 1235 kilometer per uur – zal vliegen. In de komende zeven maanden worden tien tot vijftien vluchten uitgevoerd, waarbij die barrière gebroken moet worden.

De Overture zou 64 tot 80 passagiers kunnen vervoeren bij een snelheid van Mach 1,7. Hij ziet er zo uit:

De vliegtuigen worden aangedreven door reguliere straalmotoren die vliegen op Sustainable Aviation Fuel (SAF), een duurzamere brandstof dan kerosine, die gemaakt wordt van afvaloliën zoals frituurvet. Volgens CEO Scholl is dat niet zo duurzaam als hij zou willen, maar zal het in de toekomst mogelijk worden om niet alleen sneller te reizen, maar ook duurzamer. Hij hoopt de vluchten te kunnen aanbieden voor zo’n 5000 dollar per vlucht (omgerekend rond de 4600 euro).

Ook andere vliegtuigbouwers werken aan supersonische vliegtuigen. Zo heeft Lockheed Martin de X-59 in ontwikkeling en werkt ook Hermeus aan zo’n supersonisch toestel.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment