Bij tweederde van de 111 patiënten die het ziekenhuis zo behandelde, was de tumor ten tijde van de operatie al volledig verdwenen. En bij geen van de patiënten is de kanker teruggekeerd in de gemiddeld ruim twee jaar dat ze zijn gevolgd. Dankzij de immuuntherapie ruimt het lichaam zelf de kankercellen op.
Microsatelliet-instabiele darmkanker (MSI)
Dat immuuntherapie succesvol kan zijn bij de behandeling van zogeheten microsatelliet-instabiele darmkanker (MSI) ontdekte het ziekenhuis vier jaar geleden na onderzoek bij twintig patiënten. Daarom werd besloten het onderzoek uit te breiden naar een grotere groep.
De patiënten kregen in de maand voorafgaand aan hun operatie twee kuren immuuntherapie. Bij 95 procent was op het moment van de operatie nog maar 10 procent van de kankercellen aanwezig. En 68 procent had zelfs helemaal geen levende kankercellen meer.
Fouten in DNA
“Deze specifieke vorm van darmkanker bevat veel fouten in het DNA, waardoor de tumorcellen gemakkelijker worden opgemerkt door het immuunsysteem”, zegt Myriam Chalabi, de internist-oncoloog die het onderzoek leidde over het succes van de behandeling. “Het immuunsysteem heeft maar een kleine stimulans nodig om die tumorcellen met succes aan te vallen.”
Chalabi noemt de resultaten, die gepubliceerd zijn in het New England Journal of Medicine, ‘baanbrekend’.
Ook Brits onderzoek over MSI
Eerder deze week schreven we dat ook uit Brits onderzoek blijkt dat een nieuwe immuuntherapiebehandeling tegen darmkanker chemotherapie voorafgaand aan een operatie kan vervangen.
Ook hier gaat het om mensen met MSI. Lees hier het artikel.