Storm Pia komt met sterke westenwind: vanmiddag oppassen geblazen

Thierry de GraafDe dag begint al vroeg met een krachtige wind aan de kust. “Op sommige plekken is daar rond 06.00 uur al sprake van windkracht 7”, zegt meteoroloog William Huizinga. “In het binnenland waait een matige westenwind, die trekt in de loop van de ochtend verder aan.”

Stormachtig

De windkracht wordt in het binnenland vrij krachtig en in de kustgebieden krachtig tot hard. Het Waddengebied en IJsselmeergebied moeten rekening houden met een stormachtige wind die in de loop van de middag verder aanzwelt. Bekijk hier hoe hard het nu bij jou in de buurt waait:  

De forse windkracht gaat gepaard met zware tot zeer zware windstoten. Aan de kust verwacht het KNMI windstoten tot 90 kilometer per uur, aan de noordkust zelfs van 100 tot 110 kilometer per uur.

“Toch is het ook in het binnenland onstuimig”, waarschuwt Huizinga. Tot in het zuiden van Limburg is er kans op windstoten tot 80 kilometer per uur. “De wind kan echt venijnig zijn.”

Avondspits

Het hardst waait het naar verwachting aan het eind van de middag en het begin van de avond. Dat betekent dat het gevolgen kan hebben voor het verkeer in de avondspits. Huizinga: “Vooral op wegen die van noord naar zuid lopen wordt het oppassen, omdat de wind daar dwars op staat.”

Schiphol heeft aangekondigd ruim 200 vluchten te annuleren vanwege de harde wind.

Druilerig, later mogelijk onweer

Verder is het vanochtend druilerig met regen of motregen. In het noordoosten is later vandaag ook kans op korrelhagel en onweer, met tussendoor drogere perioden. De temperatuur is met 12 graden opvallend zacht voor de tijd van het jaar, maar toch zal het door de harde wind niet zo aanvoelen.

Vanavond en vannacht vallen verspreid buien met enkele opklaringen. De wind blijft sterk.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment