Steeds minder sneeuw op de wereld, enorm verschil in Oost-Europa

Thierry de Graaf



Het onderzoek beschrijft hoe de door mensen aangerichte klimaatschade de sneeuwval beïnvloedt van de laatste 40 jaar. De gevolgen kunnen erg groot zijn. De watervoorziening voor miljoenen mensen wordt hierdoor bijvoorbeeld bedreigd, schrijft CNN.

Oost-Europa kleurt rood

De onderzoekers zien dat er door klimaatverandering een flinke daling van sneeuw op het noordelijk halfrond is sinds 1980. In het zuidwesten en noordoosten van de VS en centraal en Oost-Europa is een daling van 10 tot 20 procent per decennium gemeten.

Op onderstaand kaartje uit het onderzoek is te zien in welke gebieden verschil gemeten is. Rode gebieden laten een daling zien en blauwe gebieden een stijging van sneeuwval. Oost-Europa laat donkerrode gebieden zien. Ook in het gebied rond New York in de VS is forse daling van sneeuwval te zien. Juist het tegenovergestelde is zichtbaar in Rusland, Kazachstan en Mongolië.

“De daling is vooral een probleem voor gebieden waar men afhankelijk is van sneeuw voor watergebruik”, zegt Justin Mankin, een van de auteurs van het onderzoek.

“Heel veel mensen leven rond wateren waarbij elke extra graad opwarming een groter en groter wordende hoeveelheid sneeuw gaat verdwijnen”, vult hoofdonderzoeker Alexander Gottlieb aan.

Effect voor Nederland

Maar ook voor ons in Nederland heeft minder sneeuw gevolgen. “We zijn afhankelijk van smeltwater uit de Alpen. Dat komt via de Rijn naar ons toe. Bij verdere klimaatverandering krijgen we te maken met meer extremen. Perioden van droogte of juist wateroverlast, een soort rennen of stilstaan voor de rivieren”, vertelt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar.

En er zijn meer gevolgen. Sneeuw helpt namelijk bosbranden voorkomen of beperken. Omdat sneeuw en ijs ervoor zorgen dat water geleidelijk de grond in zakt. Dat zorgt er op lange termijn dan weer voor dat de kans op of verspreiding van een bosbrand kleiner is.

Wintersport

Middendorp ziet ook gevolgen voor de jaarlijkse wintersport. “Vroeger kon je er eigenlijk zeker van zijn om sneeuw aan te treffen in Winterberg, Duitsland. Tegenwoordig is er in steeds meer wintersport gebieden een sneeuwtekort. Als je zeker wil zijn van sneeuw moet je de hogere gebieden opzoeken, daar is de capaciteit kleiner en wordt wintersporten dus duurder.”

Mona Hemmati is wetenschapper aan de Colombia Climate School en was niet betrokken bij het onderzoek. Zij zegt tegen CNN: “Er is overweldigend bewijs dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering de hoeveelheid sneeuwval beïnvloedt. Deze studie is een cruciale reminder van de impact van klimaatverandering en de noodzaak om nu actie te ondernemen.”

Een jaar geleden sprak RTL Nieuws met akkerbouwer Meindert-Jan die zijn zorgen uitte over watertekort: 



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment