Er is een groeiend aantal Israëliërs dat het sperma van hun overleden zoons laat invriezen in de hoop toch nog kleinkinderen te kunnen krijgen. De regels voor de procedure zijn sinds de Hamas-aanvallen op Israël van 7 oktober 2023 versoepeld. Toch zijn nabestaanden gefrustreerd over de langdurige juridische procedures die erbij komen kijken.
Er zijn sinds 7 oktober 2023 ongeveer 400 Israëliërs gedood. Sindsdien is er sperma afgenomen van bijna 170 jonge mannen, zowel burgers als soldaten, meldt de BBC. Dat is vijftien keer zoveel als in dezelfde periode in voorgaande jaren.
Dat komt deels doordat het IDF de laatste jaren proactiever is geworden in het aanbieden van de procedure aan nabestaanden.
In oktober schrapte het Israëlische ministerie van Volksgezondheid de eis dat ouders een gerechtelijk bevel moeten verkrijgen om de procedure aan te vragen. Maar hoewel het makkelijker is geworden om sperma in te vriezen, moeten weduwen of ouders die het willen gebruiken bij de conceptie van een kind, voor de rechtbank aantonen dat de overledene kinderen wilde. Dat proces kan jaren duren.
Het bewaren van sperma heeft ‘grote betekenis’ voor nabestaanden, zegt Dr. Itai Gat, directeur van de spermabank in het Shamir Medical Center. Hij voert de operaties zelf uit.
“Het is de laatste kans om de optie van voortplanting en vruchtbaarheid in de toekomst te behouden”, zegt hij.
Meer acceptatie
Volgens de Dr. Gat heeft er een ‘aanzienlijke culturele verschuiving’ plaatsgevonden richting een bredere acceptatie van het proces. De huidige regels rondom het proces creëren volgens hem echter een conflict in het geval van alleenstaande mannen.
Voor hen zou er vaak geen duidelijk bewijs zijn voor toestemming en dat de overledene kinderen zou hebben gewild. Het sperma van die mannen kan wel worden ingevroren, maar mag onder de huidige regels niet worden gebruikt.