Staatsbosbeheer wil wolf doen schrikken met toeters en rotjes

Thierry de GraafDe wolf loopt rond in een natuurgebied op de grens van de twee provincies. Vorig jaar liet het jonge dier zich nog zien in het Friese deel van dit gebied. Dat trok veel bekijks. Mensen rammelden onder meer met bakjes voer om de wolf te lokken en waarschijnlijk is hij ook daadwerkelijk gevoerd. 

Schuwheid verliezen

Dat is ongewenst, want de wolf verliest zo zijn schuwheid en is dan niet meer bang voor mensen. Dat kan problemen veroorzaken en gevaarlijk zijn, want het dier is en blijft onberekenbaar. De wolf kan zich bijvoorbeeld in het nauw gedreven voelen en dingen doen die ‘hij niet zou moeten doen’, vertelde Staatsbosbeheer eerder. 

Volgens de provincie Friesland is het inmiddels al een tijdje geleden dat de wolf opdook, maar dat betekent niet dat hij wegblijft. Om te zorgen dat hij in elk geval niet te dicht bij mensen zal komen, kunnen dus toeters en rotjes worden ingezet. Tot dusver is dat nog niet gebeurd. 

Wel hebben schaapherders op de Veluwe al langer een gastoeter bij zich om eventuele wolven af te schrikken. Of dat echt helpt, is onduidelijk. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment