Ruben uit huis gevlucht voor vulkaanuitbarsting IJsland: ‘Je ziet dorp langzaam verbranden’

Thierry de Graaf“Ongeveer twee maanden geleden, op 10 november, zijn we het dorp uitgegaan”, vertelt Ruben. Dat was destijds samen met de rest van de 4000 inwoners van Grindavík, omdat het ondergronds borrelde. Gevreesd werd voor een vulkaanuitbarsting, die er toen niet kwam. Sommige inwoners keerden daarna weer terug, maar Ruben en zijn vriendin niet. “We zitten nu zo’n twee maanden bij vrienden in huis, in een plaatsje net onder Reykjavík.”

Huizen verbrand

Een maand later volgde de uitbarsting dan alsnog en daarna nog één, in de nacht van zaterdag op zondag. Volgens Ruben is er is veel schade in het dorp. Door de lavastroom is er ook geen elektriciteit meer en is het water afgesloten. “Het dorp is ook volledig dicht nu. En we kunnen niet naar ons huis toe, om te kijken wat de schade is of hoe het huis er nu bij staat.”

Om de situatie rondom zijn huis toch in de gaten te houden, volgt hij een livestream van het dorp via een IJslandse tv-zender. “We hebben gister en vandaag de hele dag zitten kijken. Je ziet langzaam huizen verbranden, ook van mensen die je goed kent. Ons eigen huis staat een paar honderd meter bij de scheur vandaan. Het is echt afwachten welke kant het lava op gaat stromen.”

Bekijk hier beelden van de situatie in IJsland:

Toen Ruben twee maanden geleden uit het dorp evacueerde, was dat behoorlijk onwerkelijk. “Die periode was echt bizar. Je kunt je niet bedenken dat je dit ooit gaat meemaken.”

Samen met zijn vriendin pakte hij zoveel mogelijk belangrijke spullen, maar je kunt niet alles meenemen. “Gelukkig konden we nog een paar keer tussentijds naar ons huis om andere belangrijke spullen op te halen.”

Op dit moment zitten Ruben en zijn vriendin dus bij vrienden in huis, maar vanavond vliegen ze terug naar Nederland. “Mijn vrouw is zwanger en we willen op een rustige plek zijn waar ze kan bevallen. Normaal had ze in IJsland gebleven voor de bevalling, maar we willen zekerheid en dat is een woning waar je veilig zit.”

Uiteindelijk wil het gezin graag wel weer terug naar Grindavík. “Je weet alleen niet wanneer je terug mag en of je nog wel terug kunt komen in het dorp. En of je huis er nog wel staat. Het is een hele aparte en rare periode.”

Tweede vulkaanuitbarsting in een maand

De vulkaanuitbarsting in het zuidwesten van IJsland lijkt vandaag weer in hevigheid af te nemen. Het was de tweede keer in bijna een maand dat de vulkaan uitbarstte. Buiten het dorp zijn beschermende muren gebouwd die een deel van de lava van Grindavík om hebben weten te leiden. Gisteren bereikte de lava desondanks de rand van het dorpje en brandden er daadwerkelijk wat huizen af.

De vulkanische ondergrond van Reykjanes, het schiereiland ten zuiden van Reykjavik waar Sundhnúk en Grindavík liggen, is de laatste jaren erg actief. Dit is al de vijfde uitbarsting in het gebied sinds 2021.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment