Rollen tekst gevonden onder puin Vesuvius ontcijferd met hulp van AI

Thierry de GraafDe rollen papier, die in Herculeum zijn gevonden en daarom de Herculeum-rollen worden genoemd, zijn zo broos en verkoold dat ze uit elkaar zouden vallen als iemand zou proberen om ze te openen, schrijft het Amerikaanse nieuwsnetwerk CNN.

Schoonvader van Julius Caesar

Sinds de vondst van de papierrollen aan het eind van de 18de eeuw was daarom onbekend wat op de meer dan 1000 rollen stond. Wel hadden wetenschappers altijd het idee dat ze van grote historische waarde zouden kunnen zijn, omdat ze werden gevonden in wat waarschijnlijk het huis was geweest van de schoonvader van Julius Caesar, schrijft de Universiteit van Kentucky. 

Van een paar rollen lukt het nu toch om te ontcijferen wat op het papier staat. Daarvoor hebben wetenschappers een techniek gebruikt die ze ‘virtueel uitpakken’ noemen. Met röntgenstraling zijn scans gemaakt van de rollen papier. Dat proces is te zien in deze video:

Daarna zijn de scans als het ware ‘uitgerold’ en is met geavanceerde AI (kunstmatige intelligentie) gedetecteerd waar op het papier inkt zat. Dat is naast elkaar gelegd en vervolgens zijn de foto’s gestuurd naar papyrologen (mensen die zich bezighouden met teksten die in het oud-Grieks op papyrus zijn geschreven) in Engeland, Frankrijk en Italië.

Philodemus van Gadara

Op die manier zijn de eerste passages van een van de teksten ontcijferd. De tekst blijkt te zijn geschreven door de filosoof Philodemus van Gadara, die werkte in de bibliotheek van het huis waar de rollen waren gevonden.

Het eerste woord dat werd ontcijferd, was het woord ‘porphyras’, ‘paars’ in het Grieks. Inmiddels valt meer te zeggen over de inhoud van de tekst. Philodemus van Gadara schreef op de rol over ‘plezier, en of de overvloed aan spullen die beschikbaar zijn van invloed kan zijn op het plezier dat die spullen geven’. “Net als met voedsel, geloven we niet meteen dat schaarse producten meer plezier geven dan producten die in overvloed zijn”, is de eerste zin van de tekst.

De wetenschappers zijn opgetogen over de ontdekking en over het feit dat de technieken die ze hebben gebruikt, blijken te werken. “Het geeft extreem veel voldoening om te weten dat deze teksten beschikbaar zijn, en we nu een manier hebben om ze te lezen.”

Rustig aan doen 

Ook geeft het Philodemus mogelijk meer bekendheid. “Hij was door de jaren heen vergeten omdat we niet echt konden lezen wat hij had geschreven. (…) In deze passages, probeert hij de mensen die naar hem luisteren te overtuigen dat ze rustig aan moeten doen, goede vriendschappen moeten vinden, in het moment moeten leven en plezier moeten beleven aan de leuke dingen van het leven”, zegt een van de onderzoekers die betrokken zijn bij het project tegen CNN.

De wetenschappers hopen dat een van de rollen nog dit jaar bijna volledig wordt ontcijferd en ook de andere drie die openbaar zijn gemaakt snel volgen. Ze hebben een prijs van 100.000 dollar uitgeloofd voor de eerste persoon die minstens 90 procent van alle vier de rollen ontcijfert.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment