Richards Eiffeltoren van lucifers is toch hoogste ooit: ‘Emotionele rollercoaster’

Thierry de GraafGisteren zat Richard Plaud nog in zak en as. Het Guinness book of World Records keurde zijn wereldrecordpoging af. En dat terwijl Plaud meer dan 4200 uur werkte aan zijn Eiffeltoren van bijna 7,2 meter hoog. 

Ontvlambare koppen verwijderd

Het bouwwerk bestaat uit 706.900 lucifers. De Fransman heeft 23 kilo lijm gebruikt om de boel bij elkaar te houden. De laatste hand legde hij op 27 december, de dag dat Eiffeltoren-ontwerper Gustav Eiffel honderd jaar dood was. 

Maar toen een expert van het Guinness World Records-team bij hem langskwam, bleek Plaud een cruciale fout te hebben gemaakt. Omdat hij al gauw doorhad dat het veel werk was om alle ontvlambare koppen van de luciferhoutjes te zagen, had hij namelijk besloten het anders aan te pakken. 

Plaud had contact opgenomen met de fabrikant van lucifers en gevraagd of hij de lucifers kon kopen zónder het ontvlambare kopje. Guinness keurde zijn recordpoging daarom af: de Fransman had speciale onderdelen gebruikt die niet zomaar in de winkel te koop zijn. 

Droom bijna in duigen

“Acht jaar lang dacht ik dat ik het hoogste bouwwerk ooit van lucifers aan het maken was”, zei hij deze week teleurgesteld. “Een deel van mijn droom is in duigen gevallen.” 

Gisteren besloot het Guinnes book of World Records de recordpoging van Plaud alsnog goed te keuren. “We geven toe dat we een beetje te streng zijn geweest”, laat een woordvoerder weten. “Het werk van Richard is werkelijk geweldig.” 

De Fransman noemt deze week een ’emotionele rollercoaster’. Hij is dolblij dat hij toch de bouwer van de hoogste luciferhoutje-Eiffeltoren is. Het project heeft hem ‘veel mentale kracht gekost’, zegt hij tegen de BBC. 

Het vorige record was in handen van een Libanees, die in 2009 een Eiffeltoren van 6,53 meter bouwde. Die toren was volgens de Britse omroep wel van de juiste lucifers gemaakt. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment