Recordregenval Australië: huizen onder water, krokodil in de straat

Thierry de GraafDuizenden mensen zijn inmiddels geëvacueerd, maar nog lang niet iedereen is al op een veilige, droge plek. Tot nu toe zijn er nog geen doden of vermisten gemeld, als gevolg van de hevige overstromingen. 

Jaar aan regen

Op sommige plekken zou in een aantal dagen voor een jaar aan regen gevallen zijn en Cairns, de hoofdstad van Queensland, is op dit moment een ‘eiland’, schrijft het Australische ABC News. De bruggen en wegen rondom de stad staan compleet onder water, waardoor niemand meer in of uit de stad kan komen. 

De verwachting is dat de hevige regenval nog zo’n 24 uur zal aanhouden.

Drinkwater raakt op

Het grootste gevaar voor bewoners van Cairns is op dit moment een tekort aan schoon drinkwater. Burgemeester Terry James van Cairns zei dat de gemeente er dringend aan werkt om ervoor te zorgen dat de stad niet zonder behandeld water komt te zitten. 

Zo waarschuwt de gemeenteraad van Cairns op Facebook dat bepaalde woonwijken in Cairns al zonder water zouden kunnen zitten. Bewoners wordt opgeroepen enorm spaarzaam met water om te gaan en om eventueel ‘met regenwater de wc door te spoelen’. 

Een journalist van het Australische ABC News filmde een krokodil die uit een overstroomd riool tevoorschijn is gekomen in het dorpje Ingham, in het noorden van Queensland.

El Niño

Oost-Australië is de afgelopen jaren al vaker getroffen door frequente overstromingen. Het land heeft nu te maken met het zogenoemde weermonster ‘El Niño’, die doorgaans gepaard gaat met extreme gebeurtenissen zoals bosbranden en cyclonen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment