Rechtszaak doodgebeten baby Robin start vandaag, grootouders aanwezig

Thierry de GraafVier jaar geleden, op 22 oktober 2019, werd de acht maanden oude Robin gebeten door de herdershond van zijn opa en oma. Dat gebeurde in hun huis in Diemen, waar zij op het kindje van hun zoon en zijn vrouw pasten. 

Baby Robin liep door het incident dusdanig ernstige verwondingen op, dat hij een dag later overleed. De hond is na het dramatische incident afgemaakt.

Uitgestelde zaak

Het Openbaar Ministerie (OM) vond destijds dat de beide grootouders geen strafrechtelijk verwijt te maken viel en seponeerde de zaak. Wat justitie betreft, zou er dus geen rechter kijken naar de rol van de grootouders bij het overlijden van hun kleinzoon Robin. 

Maar hun (ex-)schoondochter, de moeder van het kind, nam daarmee geen genoegen en vindt dat de grootouders wel wat te verwijten valt. De vrouw beklaagde zich in een speciale procedure bij het gerechtshof, om alsnog strafvervolging bewerkstelligd te krijgen. Het hof droeg het OM vervolgens op om wel tot vervolging over te gaan.

De zaak zou vervolgens na vier jaar in september behandeld worden, maar toen kwamen de grootouders niet opdagen. De advocaten van het tweetal vonden dat de rechtszaak gewoon door kon gaan, omdat de beide verdachten in de aanloop naar het proces al tal van verklaringen hebben afgelegd over de gebeurtenissen. “Als zij hier nu zouden zijn, zouden zij niets anders zeggen”, zei een van de advocaten toen.

Verplicht aanwezig

Maar de rechtbank hield vast aan haar eerder ingenomen standpunt: de verdachten moeten erbij zijn en er werd besloten de zaak uit te stellen en de grootouders te verplichten op te komen dagen. 

De advocaat van de moeder van Robin liet destijds weten dat de moeder achter deze beslissing stond. 

Vandaag zullen de grootouders dus wel aanwezig zijn en zal de rechter bepalen of de dood van het jongetje zijn grootouders te verwijten valt. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment