Radicale buitenstaander Javier Milei nieuwe president Argentinië

Thierry de GraafMilei is van plan om met radicale ideeën de hevige Argentijnse economische problemen op te lossen. Het land gaat gebukt onder torenhoge inflatie, een dreigende recessie en toenemende armoede.

Verlies Massa

Gisteren gaf rivaal Sergio Massa zijn verlies toe. “De resultaten zijn duidelijk niet wat we hadden gehoopt”, zei Massa, de minister van Economische Zaken in de vertrekkende regering.

“Ik heb Javier Milei gesproken om hem te feliciteren en hem het beste te wensen. Want hij is de president die de meerderheid van de Argentijnen heeft gekozen voor de komende vier jaar.”

De 53-jarige Milei is een jurist uit de hoofdstad Buenos Aires. Hij is een nieuwkomer in de Argentijnse politiek en viel tijdens de campagne op door onder meer op bijeenkomsten te verschijnen met een kettingzaag om zijn plannen voor bezuinigingen op de staatsbegroting kracht bij te zetten.

Trump van Argentinië

Zijn populistische aanpak werd door sommige analisten vergeleken met die van de Amerikaanse ex-president Donald Trump.

Milei zei tijdens zijn campagne dat hij een aantal publieke diensten wil afschaffen, net als de ministeries van Gezondheid, Onderwijs en Milieu. Hij is tegen abortus en wil het kopen van vuurwapens gemakkelijker maken. Hij is niet getrouwd en bezit vier mastiffs, grote honden, die heeft hij vernoemd naar liberale economen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment