PVV’er Martin Bosma gekozen tot nieuwe voorzitter Tweede Kamer

Thierry de GraafEr waren twee stemrondes voor Bosma nodig om de benodigde meerderheid achter zijn kandidatuur te krijgen. Er waren 148 van de 150 Kamerleden bij de stemming aanwezig. In de eerst ronde haalde Bosma 71 en Van de Lee 61 stemmen.

Dertien stemmen werden uitgebracht op Kamerleden die zich niet hadden gekandideerd: tijdelijk Kamervoorzitter Roelien Kamminga (VVD) en Raymond de Roon (PVV). Drie stemmen waren ongeldig.

Kloof

Van Bosma was al langer bekend dat hij het voorzitten van de Kamer ambieerde, zo moest hij het de vorige keer afleggen tegen Bergkamp, en daarvoor tegen diens voorganger Khadija Arib. Het PVV-Kamerlid zit ook al met enige regelmaat plenaire Kamervergaderingen voor.

Van der Lee deed voor het eerst een gooi naar het voorzitterschap, een rol vanuit waar hij wilde bijdragen ‘aan herstel van vertrouwen en het overbruggen van de kloof tussen burgers en beslissers’.

Briefjes

Wie er met de winst vandoor gaat, werd bepaald met stembriefjes tijdens een plenair debat. Die stemming volgde na een dag waarin beide kandidaten hu kandidatuur hadden toegelicht en vragen van andere Kamerleden hadden beantwoord.

Zo wilde een aantal fracties van de kandidaat-Kamervoorzitters weten hoe zij wilden omgaan met de vrijheid van meningsuiting van Tweede Kamerleden in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. De fractievoorzitters van onder meer BBB en SGP lieten weten dat een nieuwe voorzitter niet alles moet toelaten, terwijl Forum voor Democratie juist vond dat er veel meer vrijheid moet komen, zo bleek in het debat over de voorzittersverkiezing.

De Kamerleden stopten daarna, individueel, en in het geheim een briefje met hun keuze in een daarvoor bestemde bus. Voorwaarde was dat minimaal 76 van de 150 Kamerleden meedoen aan de stemming.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment