Protesten na oproep Navalny: lange wachtrijen voor stembureaus in Rusland

Thierry de GraafHet idee van de Kremlincriticus was dat mensen op die manier veilig konden protesteren, zonder angst om opgepakt te worden. De autoriteiten zouden de demonstranten immers niet kunnen onderscheiden van normale kiezers. Toch hebben de aanklagers in Moskou gewaarschuwd dat massabijeenkomsten zoals deze illegaal zijn en dat deelnemers vervolgd kunnen worden.

Nadat Navalny vorige maand in een strafkamp was overleden, namen zijn team en zijn weduwe Joelia Navalnaja de oproep over. Navalnaja repostte rond 12.30 uur (lokale tijd) op X, het voormalige Twitter, deze foto’s van protestacties uit verschillende delen van Rusland:

Tegenstanders beschouwen de verkiezingen als onvrij omdat er geen serieuze uitdagers zijn toegelaten. Oppositieleden zijn uitgesloten van deelname, gevangengenomen, gevlucht of dood. Ook zijn er geen vrije media meer over in Rusland om een tegengeluid te laten horen. Het Kremlin heeft geen internationale waarnemers van de OVSE uitgenodigd om toezicht te houden op de verkiezingen.

Navalnaja roept mensen op om vooral niet op Vladimir Poetin te stemmen, wat ze verder ook met hun stembiljet doen. “Je kunt het ongeldig maken. Je kunt er ook met grote letters ‘Navalny’ opschrijven”, aldus Navalnaja. “Zelfs als je het niet zinvol acht om te stemmen, kun je gewoon bij het stembureau gaan staan. Dan keer je daarna om en ga je weer naar huis.”

Navalny’s dood lijkt in elk geval te hebben aangetoond dat er nog een anti-Kremlinsentiment bestaat onder de Russische bevolking. Na zijn overlijden ontstonden grote bijeenkomsten en honderden mensen kwamen naar zijn begrafenis.

Vrijdag waren op de eerste verkiezingsdag ook enkele individuele protestacties. Mensen staken stembussen en stemhokjes in brand of goten verf in stembussen.

Omdat Rusland liefst elf tijdzones kent, kan het op elf verschillende momenten druk worden bij de stembureaus. In de meest oostelijke regio Kamtsjatka brak het middaguur al om 01.00 uur Nederlandse tijd aan. In Moskou en Sint-Petersburg was dat om 10.00 uur.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment