Problemen in de Rode Zee: spullen later in de winkels

Thierry de GraafDoor Iran gesteunde Houthi-rebellen vallen sinds twee maanden geregeld schepen aan in de Rode Zee. Rederijen mijden daarom de belangrijke doorvaarroute van Azië via het Suezkanaal naar Europa.

Van schroeven tot een tuinset

Een aanzienlijk deel van het assortiment van doe-het-zelfketen Praxis komt vanuit Azië. Die koopt de keten rechtsstreeks in of via lokale leveranciers die hun koopwaar zelf aankopen in Azië, zegt woordvoerder Earl Waal.

Het gaat volgens hem om ‘een zeer breed assortiment aan producten, van een doosje schroeven tot een tuinset’.

Sinds medio december merkt het bedrijf dat het langer duurt voordat producten in de Rotterdamse haven aankomen, aldus Waal. “Dit heeft als gevolg dat de producten ook twee weken later aankomen in het distributiecentrum waardoor er druk ontstaat om de goederen zo snel mogelijk te behandelen om de winkels te kunnen bevoorraden.”

De situatie komt extra slecht uit voor het bedrijf omdat de periode voor Chinees Nieuwjaar eraan komt. “En jammer genoeg verwachten we nog extra vertragingen omdat ook de terugvracht vanuit Europa naar Azië langer duurt.”

Ikea en Blokker

Ook meubelgigant Ikea waarschuwt voor vertragingen. “Dat kan de beschikbaarheid van bepaalde Ikea-producten beperken.” Uit ‘veiligheids- en concurrentieoverwegingen’ wil Ikea niet bekendmaken welk percentage van de producten in de winkels via de route door de Rode Zee en het Suezkanaal loopt.

Bij Blokker zijn er nu nog geen grote tekorten. “We hebben tot nu toe voldoende voorraden”, zegt woordvoerder Barbara van der Werf. “Maar als het langer gaat duren, dan gaat dat natuurlijk meer onvoorspelbaarheden en vertragingen opleveren.”

‘Sectoren met lage marges’

De sectoren die het meest worden geraakt zijn die met hele korte aanvoerlijnen, die een just-in-timemodel hanteren, zegt Casper Roerade. Bij deze manier van logistiek worden producten zo kort mogelijk voordat ze in de winkel moeten liggen geleverd. Dat scheelt kosten voor opslag van voorraden. 

Volgens Roerade – beleidsadviseur mainports & internationale supply chains van ondernemersvereniging EvoFenedex – gaat het om ‘sectoren met lage marges’. Dat zijn onder meer de detailhandel, bedrijven in groente en fruit en verpakkingsmiddelen. Het voordeel is volgens Roerade wel dat het nu ‘niet een enorm economisch hoogtij’ is. “Plus het is net na de feestdagen, dus mogelijk kunnen bedrijven nog uit voorraden putten”, denkt hij.

‘Geleerd van corona’

Niet alle winkelketens hebben moeite om producten op tijd in de winkel te krijgen. “Bepaalde producten komen later binnen, maar 75 procent van de handel is al binnen”, zegt Lobke Samallo, woordvoerder van Intratuin. Op de vraag of ze verwacht dat de resterende 25 procent ook op tijd binnenkomt voor het voorjaarsseizoen begint antwoordt ze: “Ja, dat zeker.”

Intratuin heeft volgens haar geleerd van de verstoringen in aanvoerketens tijdens corona. Sinds die tijd heeft het bedrijf de planning naar voren gehaald. Als er geen verstoringen zjin, komen de producten eerder binnen dan nodig is, aldus Samallo. Daardoor kan de vertraging van 10 tot 14 dagen die er nu is, worden opgevangen.

Producten die Intratuin zelf uit Azië haalt zijn met name tuinmeubelen en tuinpotterie. Intratuin koopt ook in Nederland in, misschien dat die leveranciers wel met vertragingen hebben te maken, aldus Samallo. Daarover heeft ze nu nog geen informatie.

Paar maanden eerder

Bij koopjesketen Action komen producten zelfs ‘een paar maanden’ eerder binnen dan ze in de winkels moeten liggen, aldus woordvoerder Lucie Hoopman. Dat heeft volgens haar niet te maken met corona, dat gebeurde altijd al.    

Bijna de helft van de producten van Action komt uit Europa. Van de rest komt een groot deel uit Azië. Maar er zijn volgens Hoopman dus geen tekorten in de winkels.

Kosten

Het systeem waarbij producten vrij kort voordat ze nodig waren binnenkwamen was om de voorraadkosten te drukken, maar dat is niet meer van deze tijd, aldus Roerade. Als je spullen eerder in huis hebt dan ze in de winkel moeten liggen, betekent dat wel dat je ze moet opslaan, wat dus geld kost.

“Maar we hebben best grote winkels en dus best grote magazijnen”, zegt Samallo. En producten voor het voorjaar komen ook eerder in de winkels te liggen. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment