Prijs koopwoning in 2023 gedaald, dit kost een huis in jouw regio

Thierry de GraafDit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Sinds 2013 waren de huizenprijzen niet meer lager uitgevallen dan in een voorgaand jaar.

Voor een al bestaande woning moesten kopers vorig jaar het grootste bedrag neerleggen in Bloemendaal: bijna 1,1 miljoen euro gemiddeld. In Pekela in de provincie Groningen kon je afgelopen jaar het voordeligst terecht op de woningmarkt. De gemiddelde woning ging daar voor 215.800 euro van de hand.

Hier kun je zelf opzoeken hoe de gemiddelde huizenprijs in jouw woonplaats was in 2022 en in 2023, en hoe groot het verschil is:

In alle grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven daalden de prijzen.

Net als in 2022 waren er in 2023 drie gemeenten waar de gemiddelde koopsom boven een miljoen euro lag. Naast Bloemendaal waren dat Blaricum en Laren. In drie gemeenten bleef de doorsnee prijs onder de 250.000 euro, te weten Kerkrade, Heerlen en het eerder genoemde Pekela.

Veel duurs in Noord-Holland

Acht van de tien duurste gemeenten van 2023 liggen in Noord-Holland. Van de tien goedkoopste plaatsen liggen er vijf in Groningen en vier in Limburg.

Het is niet zo dat de gemiddelde prijs in alle plaatsen daalde het afgelopen jaar. In Zoeterwoude bijvoorbeeld steeg de transactieprijs juist met meer dan 24 procent.

De getallen komen tot stand door het gemiddelde te nemen van de transactieprijzen van alle verkochte bestaande koopwoningen in een jaar.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment