Hij heeft nog nooit zoiets in zijn leven gehoord, zegt John, die in het ziekenhuis ligt vanwege de ziekte van Crohn. “Het was een heel harde klap. En daarna hoorde ik een instorting.”
Gisteravond begaven de hellingen van de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis het, door nog onbekende oorzaak. De Veiligheidsregio laat weten dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Er is onder andere gezocht met speurhonden.
Schrik
Volgens John was een deel van het dienstdoende personeel ‘bijna klaar met de dienst’, en zou er een wisseling van de wacht plaatsvinden. “Als het tien minuten later was gebeurd, dan had het personeel eronder gelegen. Dat was de schrik, eigenlijk, van het hele ziekenhuis. In die zin hebben we allemaal echt geluk gehad. Iedereen ging naar de gang om te kijken waar het vandaan kwam.”
Een woordvoerder van het St. Antonius bevestigt tegen RTL Nieuws dat de instorting na het bezoekuur, maar voor de wisseling van de wacht plaatsvond. “Het had veel erger kunnen aflopen.” Hij zegt dat de medewerkers van het ziekenhuis ‘vreselijk geschrokken’ zijn. “Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als dit op een drukker moment was gebeurd.”
In onderstaande video is de ravage te zien:
John moest de hele nacht op zijn kamer blijven, net zoals andere patiënten. “Er was best spanning, vannacht, we hebben geen oog dicht gedaan. Ik was vooral bezig met het geruststellen van oudere patiënten, dat het ziekenhuis heus niet in zou storten.”
Volgens het ziekenhuis is er geen instortingsgevaar voor de totale garage. De fietsenstalling die ook in de garage huist, is veilig te betreden. “Onze patiënten kunnen hier vandaag, als ze een afspraak hadden voor planbare zorg, niet terecht”, zegt de woordvoerder. “Om te voorkomen dat hier een verkeerschaos zou ontstaan.”
Behandelingen die echt niet kunnen wachten gaan wel door, patiënten worden hierover geïnformeerd. Het ziekenhuis is momenteel op zoek naar alternatieve parkeeropties.
De woordvoerder hoopt de zorg zo snel mogelijk weer op te kunnen starten. “We laten dat later vandaag weten.” Hij doet ook een oproep aan patiënten en hun bezoek: kom met de fiets, laat je brengen, of pak het openbaar vervoer.
Weinig bezoek
Voor John betekent het dat al zijn familie uit Utrecht met de fiets naar het ziekenhuis moet komen. “En de rest van de week hebben we mooi regen. Dus ik zal weinig bezoek krijgen. Niet heel leuk.”