Panda’s Ouwehands Dierenpark seksen opnieuw met elkaar: ‘Spannende periode’

Thierry de GraafHet pandateam van het Ouwehands Dierenpark in Rhenen monitorde de situatie van pandapaar Wu Wen en Xing Ya al dagenlang intensief. Wu Wen begon half februari namelijk ‘ander gedrag te vertonen’. “Ze werd onrustig, liep veel heen en weer, ging in het water zitten en at minder bamboe. Allemaal tekenen van een naderende vruchtbare periode”, schrijft het dierenpark in een persbericht.

Wu Wen en Xing Ya kwamen in 2017 naar Nederland, het paar is – net als hun pandajong Fan Xing dat in 2020 werd geboren – eigendom van China. Dat land gaf begin deze maand ‘een positieve aanbeveling’ om een poging te doen om nóg een kleintje te krijgen.

Na het veranderende gedrag van Wu Wen werden er hormoonmetingen in de urine gedaan, en die bevestigden het vermoeden dat Wu Wen loops was. “Het was nu wachten op hét moment om de dieren bij elkaar te brengen. Hier werd achter de schermen hard aan gewerkt”, vertelt de dierentuin.

‘Urine in elkaars verblijf verspreid’

“Urine van Wu Wen werd in het verblijf van Xing Ya verspreid en vice versa zodat de dieren door elkaars geur geprikkeld werden.” En met resultaat: het pandapaar had gisteren seks met elkaar.

En nu zit er maar één ding op voor de dierentuin: afwachten. “Als Wu Wen zich binnenkort terugtrekt in het kraamhol duidt dit mogelijk op een dracht. Het kan echter ook een schijndracht betreffen. Het zal hoe dan ook weer een spannende periode worden de komende maanden. We hopen in ieder geval weer voor nageslacht te kunnen zorgen om zo een mooie bijdrage aan het managementprogramma van de reuzenpanda te leveren.”

De vorige keer dat het pandapaar met elkaar sekste, werd dat ook vastgelegd. Dat zie je in onderstaande video.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment